Month: March 2020

Cara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDASCara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDAS



Mee buatan sendiri sebenarnya lebih mudah dibuat dan tak perlukan pun mesin pasta tapi kalau ada lebih bagus la kan? Ini cara membuat mee sayur seperti Mee Sudin usahawan PeDAS yang dikongsikan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahful, pengasas Mee Sudin Melaka. Baca tentang keistimewaan Mee Sudin Melaka di sini.

Keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDASKeistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS



Masa mula-mula dapat tahu tentang mee sayur, saya rasa macam “Hmmm kenapalah mee sayur ni takde zaman saya kena paksa makan sayur?” Hahaha. Tapi inilah keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah naungan MDEC. Mee sayur yang dipasarkan di bawah jenama Mee Sudin

Mee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDASMee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDAS



Mee Sudin mee sayur kering berkhasiat PeDAS adalah merupakan satu produk yang dipasarkan melalui platform e-dagang atau nama penuhnya adalah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat (PeDAS) di bawah kelolaan MDEC. Mee sayur kering ini di bawah jenama Mee Sudin Melaka diasaskan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahdul ini beroperasi di kilang

Tips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDASTips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Pakaian muslimah semakin menjadi pilihan dan semakin popular di kalangan wanita muslim. Dulu-dulu bila berbicara tentang pakaian muslimah, yang ada pilihan hanyalah jubah sahaja. Dan jubah yang ada di pasaran banyaknya berwarna hitam kerana ia diimport dari negara-negara Timur Tengah seperti Dubai dan sebagainya. Tetapi, permintaan yang banyak menyebabkan pasaran

Pakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDASPakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Sejak beberapa tahun lepas, pakaian yang mematuhi syariah semakin menjadi pilihan. Banyak butik mula memfokuskan kepada pengeluaran pakaian-pakaian yang dikatakan patuh syariah, termasuklah pakaian muslimah Cetusan Hatie usahawan PeDAS yang dinaungi oleh MDEC. Baca mengenai baju menyusu patuh syariah di sini. Apa yang menarik tentang Cetusan Hatie adalah mereka memperkenalkan

Baju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDASBaju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDAS



Semenjak kempen menyusukan sendiri bayi-bayi yang dijalankan oleh pelbagai pihak, permintaan terhadap baju menyusu semakin meningkat. Ada juga butik ibu mengandung dan peralatan bayi menawarkan breastfeeding cover, iaitu sehelai kain lebar yang disangkutkan di leher dan menutupi bayi supaya mudah untuk bayi menyusu di mana-mana tanpa mendedahkan dada si ibu.

Resepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDASResepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDAS



Taufufah merupakan satu pencuci mulut yang terkenal di kalangan kaum Cina tetapi memandangkan kita ni hidup di bumi Malaysia yang berbilang bangsa, taufufah juga menjadi terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Sekiranya gemarkan taufufah, apa kata kita buat sendiri di rumah menggunakan resepi taufufah air soya Fani Soy PeDAS iaitu Puan

Biskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDASBiskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDAS



Mak saya kata, bila saya sebut tentang biskut lutut, ianya pasti menggamit memori. Ayah kepada Mak saya, iaitu Tok Bak, merupakan seorang polis, jadi mereka agak kerap berpindah randah di dalam Johor mengikut ke mana sahaja Tok Bak ditugaskan. Sehinggalah Tok Bak pencen dan mereka akhirnya menetap di Batu Pahat.

Resepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDASResepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDAS



Biskut kelapa ni adalah salah satu kenangan saya semasa berpuasa. Ini kerana Mak akan membakar biskut kelapa ni pada hujung minggu terakhir bulan Ramadhan dannnnn kami tidak dibenarkan menyentuh dan memakannya sehinggalah Hari Raya pertama! Haha perlukan kesabaran yang tinggi ya untuk tidak makan biskut kelapa tu. Saya kongsikan resepi

Bengkung Ibu Anis Kissmiss PeDASBengkung Ibu Anis Kissmiss PeDAS



Saat mula tahu tentang kehamilan, perasaan jadi bercampur baur. Excited, nervous, gembira, risau, takut, jadi macam-macamlah. Perut tu kejap kecut, kejap kembang hahaha. Salah satu perkara yang saya terfikir adalah tentang proses berpantang. Saya adalah antara orang yang sangat percaya kepada proses berpantang. sebab saya tahu ianya akan memberikan manfaat

Barut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDASBarut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDAS



Saat mengetahui yang saya hamil, saya dah terbayang momen-momen manis (dan stress hahaha) dalam memilih barang keperluan bayi. Saya ni sangat percaya kepada keperluan berpantang, jadi untuk baby pun kena ikut mommynya berpantang jugaklah. Dan saya pulak sejenis yang sukakan benda-benda cantik kiut miut ni, jadinya saya memang tertarik dengan

Snek Rangup Kacang Gula

Snek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDASSnek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDAS



Snek merupakan makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Ianya dimakan di antara waktu makan utama dan biasanya makanan snek sedap dan lazat tetapi kurang atau tidak berkhasiat dan penuh dengan lemak, gula dan garam [1]. Secara puratanya, individu dewasa akan mengambil snek sekurang-kurangnya sekali dalam satu hari. Dianggarkan bahawa

Door Gift Kacang Potong

Door Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDASDoor Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDAS



Kacang potong atau dikenali juga sebagai Bepang Kacang merupakan snek tradisional popular dan sering menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kacang potong juga popular sebagai hidangan snek di musim perayaan kerana bahan-bahan ramuannya terdiri dari bahan yang mudah didapati iaitu kacang, gula dan bijan. Ia juga popular untuk majlis perkahwinan dan sering

Kacang Potong Noors Cookies

Kacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDASKacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDAS



Masa saya mula-mula dapat sepeket kacang potong ni, saya telah mula tertarik sebab packaging nya sangat menarik dan cantik, setanding jenama antarabangsa. Dan bila baca namanya adalah kacang potong, saya tak boleh bayangkan kacang potong ni macam mana hehehe. Rupa-rupanya kacang potong ni saya panggil bepang kacang. Tapi ada beza

Kebaikan minyak kelapa dara

Kebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASKebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara telah digunakan seawal 4,000 tahun yang lepas di dalam bidang perubatan Ayurveda. Mengetahui akan hal ini, Baihaq Enterprise dengan jenama Baihaq VCO telah mengeluarkan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) berkualiti tinggi. Ikuti perkongsian kebaikan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS iaitu Puan Nurul Hidayah

Pengeluar Minyak VCO Perak

Pengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDASPengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS



Baihaq Enterprise merupakan pengeluar minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS yang dibimbing oleh MDEC. Telah beroperasi lebih 2 tahun, Baihaq Enterprise telah berjaya mengeluarkan minyak kelapa dara berkualiti tinggi tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan virgin coconut oil atau ringkasnya VCO, Baihaq Enterprise hanya memilih dan menggunakan buah kelapa yang

Minyak Kelapa Dara Baihaq

Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASMinyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC. Pada

Tips Membuat Kuih Frozen

Tips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDASTips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDAS



Semasa berbual dengan Puan Nor Aizan Abdul Hamid, pengasas bagi kuih muih tradisional sejuk beku, saya ada maklumkan pada beliau bahawa membuat kuih adalah sangat susah dan cerewet serta mengambil masa. Dahlah resepi kuih-kuih tradisional ni selalunya menghasilkan adunan yang banyak, jadi saya tak pernah berminat nak buat sendiri kuih

Kuih Tradisional Sejuk Beku

Kuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDASKuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDAS



Kalau bercakap tentang kuih frozen, memang banyak boleh kita sembang sebab saya antara penggemar makanan sejuk beku, dari kuih-muih sehinggalah ke lauk-pauk frozen. Sebab itu saya teruja dengan kuih tradisional sejuk beku Aizan Food PeDAS, program Perkhidmatan E-Dagang Setempat, di bawah jenama Aizan’s Food yang telah beroperasi selama 7 tujuh

Pemborong KerepekMART Shah Alam PeDASPemborong KerepekMART Shah Alam PeDAS



Mak saya suka sangat kerepek sebagai snek harian. Bulan lepas, kami memesan tempeyek kacang tanah sebanyak 5 kilogram sebagai kudapan kami. Tempeyek datang dalam beg plastik besar dan saya masukkan ke dalam balang-balang kecil dan Tupperware bagi memudahkan hidangan dan menjaga kualiti tempeyek agar tetap rangup. Tapi masalahnya, bila dah

Pembekal Door Gift Kerepek

KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDASKerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS



Setiap kali saya menerima kerepek sebagai door gift perkahwinan, dan dapat pulak kerepek yang sedap, saya selalu tertanya-tanya di mana mereka memborong kerepek yang sedap ni. Dan sekarang ini, saya telah bertemu dangan KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS. Usahawan PeDAS ini adalah sekumpulan usahawan yang dinaungi dan dibimbing

Resepi Kerepek Pisang Rangup

Resepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDASResepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDAS



Kerepek, tak kira apa jenis kerepek memang menjadi kesukaan, malahan boleh dikatakan menjadi kegilaan di dalam keluarga saya. Tapi kalau dapat beli kerepek pisang, memang cepat je licin, sampai tak sempat nak transfer dari plastik ke balang. Sebab itu, saya selalu pastikan ada stok kerepek kat rumah. Tapi kadang kala

Resepi Wanpaku Rendah Kalori

Resepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDASResepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDAS



Sandwich biasanya adalah gabungan antara sayur-sayuran, protein seperti keju, daging, ayam, ikan yang diletakkan di antara 2 keping roti. Manakala Sandwich Wanpaku atau Wanpaku Sando adalah sandwich yang telah mula terkenal di Jepun sejak tahun 2016 lagi. Sando adalah panggilan orang Jepun kepada sandwich, sekali dengar macam abang sado je

Cara Makan Madu Kelulut

Cara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDASCara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDAS



Sejak berusia 40 tahun ni, dan dikejutkan dengan pelbagai berita tentang kesihatan dan kematian rakan kenalan atau celebriti dan artis, saya semakin tegar untuk menjaga kesihatan. Kalau dahulu ianya adalah pilihan, sekarang ini tidak lagi malahan ianya adalah wajib untuk menjaga kesihatan. Salah satu cara saya menjaga kesihatan diri dan

Khasiat Makan Madu Setiap Hari

Khasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDASKhasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDAS



Madu merupakan ‘Superfood’ atau makanan terulung Malaysia yang pertama diiktiraf di mata dunia. Mempunyai nilai pasaran yang tinggi, madu amat mudah didapati di Malaysia kerana banyak spesis-spesis lebah yang sesuai hidup di kawasan tropika dan kawasan sub-tropika. Madu kelulut terdiri daripada fruktosa dan glukosa iaitu sejenis gula, asid organik, asid

Lulu Tree Madu Kelulut

Lulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDASLulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDAS



Meliponini atau lebih dikenali dengan nama Lebah Kelulut adalah lebah yang tidak mempunyai sengat namun boleh mengeluarkan madu sama seperti lebah madu. Lebah jenis ini selalunya mudah didapati di kawasan beriklim tropika dan sub-tropika seperti Malaysia, Australia dan juga kawasan tropika di Amerika. Dianggarkan terdapat sebanyak 500 jenis atau spesis

petua bahulu lembut dan sedap

Petua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDASPetua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Bahulu ni memang makanan tradisional turun temurun yang selalu menggamit memori saya. Selalu teringat pada Tok Mak, ibu kepada bonda saya. Saya tak ingat langsung apa-apa tentang Tok Beh dan Tok Long, ayah dan ibu sebelah Ayah saya, kerana mereka telah pergi dahulu sebelum saya lahir dan semasa saya masih

Bahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDASBahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahulu sentiasa menjadi pilihan para pengantin sebagai door gift majlis perkahwinan mereka. Ini kerana bahulu merupakan makanan snek popular di Malaysia, selain dari ianya tahan lama dan mudah untuk diuruskan. Manakala door gift adalah hadiah dari pihak pengantin kepada semua tetamu sebagai penghargaan di atas

Azzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDASAzzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDAS



Bahulu, satu lagi kudapan atau snek kegemaran ramai, terutamanya saya hahaha. Bahulu merupakan makanan snek tradisional bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Dikatakan bahulu ini hampir sama dengan Madeleine, sejenis kek span yang terkenal dari Perancis. Bahulu sering menjadi pilihan semasa Hari Raya dan juga majlis perkahwinan sebagai snek dan pencuci

Petua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDASPetua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDAS



Cendol adalah satu minuman yang sangat digemari, terutama sekali pada musim Ramadhan. Namun begitu, bagi penggemar cendol, adalah lebih best jika kita dapat sediakan sendiri cendol sebagai juadah berbuka puasa yang mana, kita dapat nikmati cendol sepuas-puasnya dari waktu berbuka sampailah waktu sahur nanti. Hahaha sedapnya. Jadi, saya bertanyakan kepada

Kedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDASKedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDAS



Pagoh merupakan salah satu daerah di negeri Johor, dan sekarang ini, wakil rakyat Parlimen Pagoh iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan Perdana Menteri ke-8 Malaysia yang baru sahaja dilantik pada 29 Februari 2020. Pagoh juga merupakan antara pengeluar durian di kawasan Johor. Di kawasan Pagoh ini, terdapat satu kedai cendol

Ajidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDASAjidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDAS



Cendol adalah antara pencuci mulut yang famous di Malaysia, malahan dikatakan antara makanan yang terkenal di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia dan juga Brunei. Apakah itu cendol? Cendol merupakan satu pencuci mulut yang terdiri daripada ais yang dihancurkan, cendol yang berwarna hijau yang dibuat dari tepung beras, santan kelapa dan

Khasiat Sarang Burung Walet PeDASKhasiat Sarang Burung Walet PeDAS



Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan pasaran bernilai RM1.5 billion! Dengan harga sehingga RM4,000 sekilogram, permintaan terbesar dunia untuk sarang burung walet adalah dari negara China yang amat mempercayai khasiat produk ini. Disertakan perkongsian khasiat sarang burung walet PeDAS dari Puan Nuraslina yang merupakan pengasas