Tips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDAS

Pakaian muslimah semakin menjadi pilihan dan semakin popular di kalangan wanita muslim. Dulu-dulu bila berbicara tentang pakaian muslimah, yang ada pilihan hanyalah jubah sahaja. Dan jubah yang ada di pasaran banyaknya berwarna hitam kerana ia diimport dari negara-negara Timur Tengah seperti Dubai dan sebagainya. Tetapi, permintaan yang banyak menyebabkan pasaran pakaian muslimah menjadi semakin besar […]

Continue Reading...

Pakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDAS

Sejak beberapa tahun lepas, pakaian yang mematuhi syariah semakin menjadi pilihan. Banyak butik mula memfokuskan kepada pengeluaran pakaian-pakaian yang dikatakan patuh syariah, termasuklah pakaian muslimah Cetusan Hatie usahawan PeDAS yang dinaungi oleh MDEC. Baca mengenai baju menyusu patuh syariah di sini. Apa yang menarik tentang Cetusan Hatie adalah mereka memperkenalkan produk-produk pemakaian patuh syariah untuk […]

Continue Reading...

Baju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDAS

Semenjak kempen menyusukan sendiri bayi-bayi yang dijalankan oleh pelbagai pihak, permintaan terhadap baju menyusu semakin meningkat. Ada juga butik ibu mengandung dan peralatan bayi menawarkan breastfeeding cover, iaitu sehelai kain lebar yang disangkutkan di leher dan menutupi bayi supaya mudah untuk bayi menyusu di mana-mana tanpa mendedahkan dada si ibu. Bagi wanita muslim yang bertudung, […]

Continue Reading...

Resepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDAS

Taufufah merupakan satu pencuci mulut yang terkenal di kalangan kaum Cina tetapi memandangkan kita ni hidup di bumi Malaysia yang berbilang bangsa, taufufah juga menjadi terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Sekiranya gemarkan taufufah, apa kata kita buat sendiri di rumah menggunakan resepi taufufah air soya Fani Soy PeDAS iaitu Puan Siti Jamilah yang mengusahakan perniagaan […]

Continue Reading...

Biskut Lutut Rasso Tanjong PeDAS

Kesian saya. Saya tak pernah tahu tentang biskut lutut Rasso Tanjong PeDAS yang betul-betul sedap bila dicicah dengan Kopi O panas. Hahaha dah umur 40 tahun lebih baru tahu yang biskut yang saya panggil biskut keras kebatun tu nama sebenarnya adalah biskut lutut. Masa mula-mula dapat tahu, saya asyik ketawa je. Dah kenapa kau dipanggil […]

Continue Reading...

Bengkung Ibu Anis Kissmiss PeDAS

Saat mula tahu tentang kehamilan, perasaan jadi bercampur baur. Excited, nervous, gembira, risau, takut, jadi macam-macamlah. Perut tu kejap kecut, kejap kembang hahaha. Salah satu perkara yang saya terfikir adalah tentang proses berpantang. Saya adalah antara orang yang sangat percaya kepada proses berpantang. sebab saya tahu ianya akan memberikan manfaat dan kebaikan jangka panjang untuk […]

Continue Reading...

Snek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDAS

Snek merupakan makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Ianya dimakan di antara waktu makan utama dan biasanya makanan snek sedap dan lazat tetapi kurang atau tidak berkhasiat dan penuh dengan lemak, gula dan garam [1]. Secara puratanya, individu dewasa akan mengambil snek sekurang-kurangnya sekali dalam satu hari. Dianggarkan bahawa pada tahun 2025 ini, industri […]

Continue Reading...

Door Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDAS

Kacang potong atau dikenali juga sebagai Bepang Kacang merupakan snek tradisional popular dan sering menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kacang potong juga popular sebagai hidangan snek di musim perayaan kerana bahan-bahan ramuannya terdiri dari bahan yang mudah didapati iaitu kacang, gula dan bijan. Ia juga popular untuk majlis perkahwinan dan sering dipilih menjadi juadah untuk tetamu. […]

Continue Reading...

Kebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS

Minyak kelapa dara telah digunakan seawal 4,000 tahun yang lepas di dalam bidang perubatan Ayurveda. Mengetahui akan hal ini, Baihaq Enterprise dengan jenama Baihaq VCO telah mengeluarkan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) berkualiti tinggi. Ikuti perkongsian kebaikan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS iaitu Puan Nurul Hidayah Baharudin. Daripada banyak-banyak sharing Puan […]

Continue Reading...

Pengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS

Baihaq Enterprise merupakan pengeluar minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS yang dibimbing oleh MDEC. Telah beroperasi lebih 2 tahun, Baihaq Enterprise telah berjaya mengeluarkan minyak kelapa dara berkualiti tinggi tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan virgin coconut oil atau ringkasnya VCO, Baihaq Enterprise hanya memilih dan menggunakan buah kelapa yang berkualiti tinggi sahaja. Baca tentang […]

Continue Reading...

Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS

Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC. Pada masa lalu, minyak kelapa telah […]

Continue Reading...

Kuih Frozen Aizan’s Food PeDAS

Selalunya, kalau hari cuti hujung minggu, kita dan keluarga tak ke mana-mana, hanya duduk rumah, perasan tak kita akan selalu kat dapur je? Mula-mula masak untuk sarapan. Kemudian masak untuk lunch pulak. Maybe sekaligus masak banyak untuk dinner sekali. Tapi bila dah petang, saya selalu buntu nak masak apa untuk minum petang pulak. Paling simple […]

Continue Reading...

Pemborong KerepekMART Shah Alam PeDAS

Mak saya suka sangat kerepek sebagai snek harian. Bulan lepas, kami memesan tempeyek kacang tanah sebanyak 5 kilogram sebagai kudapan kami. Tempeyek datang dalam beg plastik besar dan saya masukkan ke dalam balang-balang kecil dan Tupperware bagi memudahkan hidangan dan menjaga kualiti tempeyek agar tetap rangup. Tapi masalahnya, bila dah habis, kami kena tunggu sampai […]

Continue Reading...

Khasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDAS

Madu merupakan ‘Superfood’ atau makanan terulung Malaysia yang pertama diiktiraf di mata dunia. Mempunyai nilai pasaran yang tinggi, madu amat mudah didapati di Malaysia kerana banyak spesis-spesis lebah yang sesuai hidup di kawasan tropika dan kawasan sub-tropika. Madu kelulut terdiri daripada fruktosa dan glukosa iaitu sejenis gula, asid organik, asid fenolik, asid amino, protein, enzim, […]

Continue Reading...

Sinopsis Filem Jodoh Syaitan

Saya kongsikan sinopsis filem JODOH SYAITAN yang saya tonton di Gala Premiere pada 28 Februari 2020 yang lalu. Filem ini berkisarkan kepada kehidupan Megat, seorang pemuda yang sering menemui kegagalan dalam percintaan. Setiap kali cintanya ditolak, Megat akan memberitahu Mak Timah dan Mak Timah akan menyuruh Megat untuk balik ke kampung. Namun Megat tidak mahu […]

Continue Reading...

Review Filem Jodoh Syaitan

Awal-awal lagi masa filem ni bermula, saya dah mula tutup mata dan menyebabkan saya terlepas satu scene penting membuatkan saya tertanya-tanya kenapa ianya begitu. Rupa-rupanya, babak-babak awal itulah yang perlu disaksikan dan sangat penting untuk faham dan review filem Jodoh Syaitan ini. Nasib baik saya menontonnya dengan rakan-rakan blogger dan juga adik saya, jadi dalam […]

Continue Reading...

Lulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDAS

Meliponini atau lebih dikenali dengan nama Lebah Kelulut adalah lebah yang tidak mempunyai sengat namun boleh mengeluarkan madu sama seperti lebah madu. Lebah jenis ini selalunya mudah didapati di kawasan beriklim tropika dan sub-tropika seperti Malaysia, Australia dan juga kawasan tropika di Amerika. Dianggarkan terdapat sebanyak 500 jenis atau spesis lebah kelulut di seluruh dunia! […]

Continue Reading...

Bahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDAS

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahulu sentiasa menjadi pilihan para pengantin sebagai door gift majlis perkahwinan mereka. Ini kerana bahulu merupakan makanan snek popular di Malaysia, selain dari ianya tahan lama dan mudah untuk diuruskan. Manakala door gift adalah hadiah dari pihak pengantin kepada semua tetamu sebagai penghargaan di atas kehadiran mereka dalam meraikan pengantin. […]

Continue Reading...

Azzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDAS

Bahulu, satu lagi kudapan atau snek kegemaran ramai, terutamanya saya hahaha. Bahulu merupakan makanan snek tradisional bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Dikatakan bahulu ini hampir sama dengan Madeleine, sejenis kek span yang terkenal dari Perancis. Bahulu sering menjadi pilihan semasa Hari Raya dan juga majlis perkahwinan sebagai snek dan pencuci mulut. Azzu Bahulu Ledang Johor […]

Continue Reading...

Petua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDAS

Cendol adalah satu minuman yang sangat digemari, terutama sekali pada musim Ramadhan. Namun begitu, bagi penggemar cendol, adalah lebih best jika kita dapat sediakan sendiri cendol sebagai juadah berbuka puasa yang mana, kita dapat nikmati cendol sepuas-puasnya dari waktu berbuka sampailah waktu sahur nanti. Hahaha sedapnya. Jadi, saya bertanyakan kepada Puan Nordiyana Sudari apakah petua […]

Continue Reading...

Ajidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDAS

Cendol adalah antara pencuci mulut yang famous di Malaysia, malahan dikatakan antara makanan yang terkenal di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia dan juga Brunei. Apakah itu cendol? Cendol merupakan satu pencuci mulut yang terdiri daripada ais yang dihancurkan, cendol yang berwarna hijau yang dibuat dari tepung beras, santan kelapa dan juga gula melaka yang dicairkan. […]

Continue Reading...

Khasiat Sarang Burung Walet PeDAS

Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan pasaran bernilai RM1.5 billion! Dengan harga sehingga RM4,000 sekilogram, permintaan terbesar dunia untuk sarang burung walet adalah dari negara China yang amat mempercayai khasiat produk ini. Disertakan perkongsian khasiat sarang burung walet PeDAS dari Puan Nuraslina yang merupakan pengasas kepada minuman sarang burung walet […]

Continue Reading...