Month: April 2020

Tips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDASTips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDAS



Bahulu ni memang snek yang evergreen. Pada masa sekarang ni, amatlah mudah untuk mendapatkan bahulu sebab ianya telah mula dikeluarkan secara besar-besaran atau mass production. Namun jika ingin membuatnya sendiri, berikut adalah tips bahulu tradisional lembut dari Dhiaza PeDAS, seorang peserta program PeDAS atau Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat. Sedikit tentang

Door Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDASDoor Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDAS



Door gift atau biasanya dipanggil party favors adalah hadiah kecil yang diberikan kepada para tetamu di sesebuah majlis keraian sebagai tanda terima kasih atas kehadiran mereka dan juga biasanya sebagai kenang-kenangan kepada majlis itu. Dan ianya menjadi satu cara untuk tuan rumah dan keluarga untuk menjadikannya sebagai sedekah. Atas sebab

Idea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDASIdea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDAS



Bilik tidur adalah satu tempat sanctuary atau tempat perlindungan buat saya. Kalau saya masuk bilik tu, maknanya saya ingin menyendiri. Jadi, walaupun bilik di rumah saya kecil kerana rumah saya bersaiz 850 kaki persegi, namun saya tetap menghiasnya dengan indah supaya saya dapat berehat dengan aman dan sentosa di dalamnya.

Tips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDASTips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDAS



Sekiranya kita baru sahaja mula memikirkan untuk mendekorasi rumah, dan ruang pertama yang ada di dalam senarai adalah ruang tamu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memulakan projek deko. Saya kongsikan beberapa tips menghias ruang tamu dari Izzahrra PeDAS. PeDAS adalah satu program yang memfokuskan kepada Perkhidmatan E-Dagang Setempat

Kedai Perabot Online Izzahrra PeDASKedai Perabot Online Izzahrra PeDAS



Perabot merupakan antara satu perkara yang sangat penting dalam sesebuah rumah. Pemilikan perabot yang bersesuaian dengan saiz rumah dan konsep hiasan dalaman akan membuatkan rumah kita bertambah cantik dan lebih selesa untuk didiami. Namun begitu, membeli perabot secara dalam talian atau online bukanlah satu perkara yang mudah, terutamanya jika tidak

Resepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDASResepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDAS



Selepas majlis persandingan kami sebelah suami di Muar, bila dah beberapa hari duduk kat rumah, suami saya ajak saya ke Parit Yusof, Muar. Saja nak jalan-jalan, boring dah duduk rumah. Di Parit Yusof ni, ada beberapa lorong kedai-kedai kecil yang jual macam-macam benda yang menggembirakan hati saya. Hahaha yelah saya

Doorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDASDoorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDAS



Bagi pengantin yang bakal melangsungkan majlis perkahwinan selepas musim COVID-19 ni, atau ibu ayah yang inginkan majlis akikah atau ada majlis keraian yang berunsurkan tradisional, boleh dapatkan Doorgift Biskut Kelapa Perak PeDAS yang dikeluarkan oleh Shahrinie Food Industries. Biskut kelapa ni sememangnya telah terkenal sejak dahulu lagi, lebih-lebih lagi di

Biskut Kelapa Asli Shahrinie PeDASBiskut Kelapa Asli Shahrinie PeDAS



Saya tak tahu kenapa saya tak suka akan biskut kelapa. Mungkin sebab dulu-dulu bila pergi kedai runcit, nampak biskut kelapa ni diletakkan dalam balang kaca besar dengan penutup balang berwarna merah. Sesiapa sahaja yang mahukan biskut kelapa ni boleh mengambilnya sendiri menggunakan penyepit. Tapi budak-budak kan, rasa macam susah sangat

Arils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDASArils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDAS



Saya paling gembira bila saya nampak pengantin pakai capal semasa di majlis pernikahan atau majlis persandingan. Saya rasa bila seorang lelaki, terutamanya sang pengantin, kehandsomeman mereka terserlah dengan kuat sekali! Hahaha sebab terasa rugi kenapalah saya tak berjumpa dengan Arils kasut pengantin lelaki melayu PeDAS pada tahun kami berkahwin. Sebagai

Pakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDASPakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDAS



Kali ini saya ingin menulis tentang satu jenis pakaian muslimah patuh syariah Fatma Sofia PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah kelolaan MDEC atau Malaysia Digital Economy Corporation. Pakaian muslimah yang terpilih kali ini adalah telekung solat. Hahaha yang ini memang perlu betul-betul patuh syariah agar solat kita

Jahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDASJahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDAS



Apa itu jahit pukal? Jahit pukal adalah pesanan menjahit pakaian dalam jumlah yang besar. Berapa besar pesanan pakaian untuk dikira sebagai pukal? Ianya terpulang kepada setiap tailoring house. Ada tailoring house yang terima tempahan pukal bermula dari 10 helai sahaja. Ada juga yang mahukan pesanan minima 100 helai. Dan saya

Butik Muslimah Fatma Sofia PeDASButik Muslimah Fatma Sofia PeDAS



Pakaian muslimah ataupun busana muslimah semakin mendapat tempat di kalangan wanita Islam di seluruh dunia, sehinggakan wujud Minggu Fesyen atau Fashion Week khas untuk pakaian muslimah di kota-kota ternama di dunia. Industri fesyen dunia ini sangatlah besar dengan nilai USD1.78 trillion hanya pada Februari 2019 sahaja. Walau bagaimana pun, industri

Cara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDASCara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDAS



Apabila bercakap tentang sos perapan, tugas utama sos perapan adalah untuk menaikkan rasa daging melalui tambahan satu lapisan rasa. Syarat extra selain dari sos perapan yang sedap dalam menjadi kambing bakar kita sedap adalah dengan memilih bahagian daging yang bersesuaian dengan cara kita masak. Ada beberapa cara perap kambing bakar

Pembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDASPembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDAS



Selalunya bila suami teringin nak makan kambing, saya akan pergi ke bahagian daging di pasar raya seperti Jaya Grocer, Village Grocer atau TESCO. Tujuannya adalah untuk membeli lamb shoulder yang telah diperap. Hanya ambil, timbang dan bayar. Tapi sebenarnya kambing perap tu tidaklah sesedap yang saya inginkan sehinggalah saya bertemu

Petua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASPetua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Pening kepala atau sakit kepada adalah satu tanda yang tidak boleh diabaikan. Pening boleh menunjukkan bahawa badan kita sedang menghadapi stress atau ia adalah result dari medical disorder seperti migrain atau tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membawa kepada penemuan penyakit-penyakit lain. Pening kepala tidak boleh dipandang enteng kerana ia

Kelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASKelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Dari zaman nenek saya, yang saya panggil Tok Mak, memang sentiasa akan ada beberapa jenis minyak. First, minyak rambut. Minyak rambut favourite Tok Mak adalah minyak Zam-Zam. Kemudian akan ada minyak gamat. Ketiga minyak angin. Haaaa ni ada banyak. Ada warna kuning, ada jugak warna merah dan hijau. Kepanasan dan