Uncategorized

CLUTCH PLATE PUN BOLEH TERBAKAR

Teks : Saudah Salleh


CLUTCH PLATE PUN BOLEH TERBAKAR 
——————————————-


Pertama kali tengok piring kluc atau clutch plate terbakar. 


Sekarang ni, abang sado @rahimauto tengah kikis kerak-kerak tu. 


Nampak serbuk ala kopi tu? 


Itulah clutch plate yang terhakis. Bau busuk betul hihi. Iyalah, benda yang terbakar takkan bau wangi kan? 


Clutch plate ni untuk kereta manual sahaja. Oh baru tahu. 


Macam mana boleh terbakar, bang sado? Takut juga kena marah, orang tengah sibuk lagi mau tanya. 


Rupanya, kalau clutch plate tu dah nipis dan habis tapi tak ditukar dan terus gunakan gear, memang jadi macam ni lah. 


Clutch plate ni anggaran penggunaan dia dalam 5 tahun, tertakluk pada kekerapan menekan clucth. Tekan clutch ni kalau nak tukar gear ya hadik-hadik. 


Kalau kereta manual, 5 hari seminggu menghadap jam di Federal Highway, abang sado kata mungkin tak sampai 5 tahun dah kena tukar. 


Apa-apapun, dapatkan nasihat dari mekanik yang jujur dan kita percaya. 


Boleh juga call abang sado #rahimauto di 011-2013-2276 ya. 


#bengkel #bengkeluntukwanita #shahalam #TTDIJaya #mekanik #bengkelkereta FB:Rahim Auto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *