Uncategorized

Kemas kereta dalam masa 5 minit!

Teks : Saudah Salleh
Gambar : Google


Kereta kita ni boleh diibaratkan sebagai kawan baik kita. Iyalah, dia yang bawa kita ke mana-mana yang kita dan keluarga kita suka.


Pergi kerja, hantar anak ke sekolah, singgah ke kedai, membeli-belah di hujung minggu. Memang seronoklah bila ada kereta.


Tapi, kalau dah nama bawa setiap hari, kebarangkian untuk bersepah adalah tinggi, lebih-lebih lagi kalau anak-anak suka makan dalam kereta. Ataupun kalau kita selalu tinggalkan beberapa pasang kasut. Ataupun kita tinggalkan fail-fail mesyuarat atas kerusi penumpang.

Bila kita biarkan keadaan kereta bersepah, lama-kelamaan kita akan malas untuk mengemasnya. Bayangkan jika satu hari, bos nak tumpang kereta kita ke tempat mesyuarat. Atau kawan-kawan ajak keluar makan dengan tumpang kereta kita. Takkan kita nak biarkan mereka melihat kereta yang bersepah kan?


Ada 3 perkara yang boleh kita buat setiap hari untuk mengemas kereta, iaitu dalam masa 5 minit sahaja! 


Yang pertama, sediakan BAKUL untuk menyimpan permainan dan barang-barang milik anak-anak khusus untuk kereta. Iyalah, biasanya untuk mengelakkan anak-anak bosan dalam perjalanan, kita biasa bekalkan mereka dengan alatan permainan, atau sediakan buku mewarna dan pensel warna. Jadi untuk elakkan kereta bersepah, siapkan bakul dan masukkan semua alatan tersebut ke dalam bakul tersebut. Kita boleh simpan bakul tersebut ke dalam bonet atau letakkan di bahagian kaki di kerusi belakang.


Bakul boleh dalam bentuk segi empat atau berbentuk poket. Contohnya seperti di bawah.Yang kedua, BUANG sampah dalam kereta kita. Setiap hari. Waktu yang sesuai dalah pada waktu petang. Sebab kita tidak mengejar masa.Kutip semua plastik makanan minuman serta sisa makanan yang berterabur. Kalau ada penyedut hampagas mini, boleh digunakan pada masa ini. Mesti dibuat setiap hari terutamanya jika anak-anak suka makan dan minum dalam kereta. 

Yang ketiga, BERSIH kan kereta kita setiap hari.  Keluarkan pelapik kaki dan buangkan pasir serta habuk yang terlekat dengan cara mengibasnya. Lap ‘dashboard’ dengan tisu basah agar habuk terus melekat kepada tisu tersebut. Lap steering, brek tangan serta semua permukaan yang kita dan anak-anak sentuh. Lap cermin yang ada bekas tangan anak-anak. Selain dari tisu lembap, boleh juga gunakan Sabun Cecair dan Kain. Sediakan BAKUL untuk alatan mengemas dan simpan di bahagian bonet kereta. BASUH kereta kita seminggu sekali untuk mengekalkan kebersihan luarannya.

Apabila kita membersihkan kereta setiap hari, hanya 5 minit sahaja masa yang diperlukan untuk mengekalkan kebersihan kereta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *