Uncategorized

Tersadai di tepi jalan

Teks : Saudah Salleh

Semasa dalam perjalanan ke pejabat, saya terlihat sebuah kereta berhenti di tepi lebuhraya. Terpandang si bapa sedang menelek bahagian depan kereta, manakala si ibu mengelek anak berada di luar kereta.

Kasihan melihat mereka.  Berpanas berpayung kerana kereta rosak.

Kereta rosak, banyak sebabnya. Antara puncanya adalah tidak menyelenggara kereta mengikut jadual.

Asasnya, jalan terbaik adalah selenggara kereta setiap 5, 000 kilometer. Seboleh mungkin elakkan memandu kereta jika tempoh servis  melebihi 5,000km.

Minyak enjin berfungsi sebagai pelincir kepada enjin kereta. Oleh kerana ia bertugas setiap kali kita menggunakan kenderaan,  minyak enjin akan ‘kotor’apabila melincirkan enjin.
Apabila kita menangguhkan penukaran minyak enjin, enjin kita semakin ‘kotor’ dan minyak enjin menjadi berat.

Seperti manusia, semakin berat semakin bahaya. Membuatkan kereta kita berat dan tidak ‘pick-up’ semasa memecut. Tak syok lah kan pandu Mercedes tapi kelajuan hanya 70km/j.

Makin berat minyak enjin, makin membahayakan sistem enjin kereta. Timing belt boleh putus, lepas tu enjin kena overhaul yang mana kita kena bayar beribu-ribu pulak. Baik beli LV kan.

Apa yang perlu kita pemandu tahu apabila kita hantar servis? 

Yang pertama, minyak enjin samada biasa, semi or fully synthetic.  Minyak biasa untuk kereta usianya lebih 5 tahun. Semi dengan fully synthetic untuk kereta baru.

Kedua, oil filter. Ambil yang original.

Ketiga, upah. Di antara RM10.00 hingga RM50, bergantung kepada bengkel. Jika ke Pusat servis Honda atau Perodua, harganya berbeza ya.

Ini sahaja yang dikatakan servis kenderaan. Mudah bukan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *