Terjemahan Surah Al-Naba’ Ayat 1 – 40Terjemahan Surah Al-Naba’ Ayat 1 – 40



Terjemahan Surah Al-Naba Ayat 1 – 40 Juzuk 30 Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Tentang apakah mereka bertanya-tanya? Tentang berita yang besar, (berita kebangkitan manusia hidup semula menerima balasannya). Yang mereka (ragu-ragu dan) berselisihan mengenainya. Jangan! (Janganlah mereka bersikap demikian!) Mereka akan mengetahui (dengan yakin tentang

Apa kaitan Coach ICF dengan Jatuh Kerusi?Apa kaitan Coach ICF dengan Jatuh Kerusi?



Apa kaitan Coach ICF dengan Jatuh Kerusi? Hari ni ada coaching untuk Online Marketing. Ianya dipanggil Chemistry Coaching untuk menentukan samada kita selesa dengan coach kita atau tidak. Satu sebab kenapa saya bersetuju dengan coaching session ini adalah untuk support my dearest friend dalam mendapatkan sijil dari International Coach Federation

Book Review : Divine Evil by Nora RobertsBook Review : Divine Evil by Nora Roberts



Book Review – Divine Evil by Nora Roberts Saya adalah peminat tegar penulis terkenal Nora Roberts. Saya memang suka dengan stail beliau menulis. Bab awal, biasanya beliau akan bercerita tentang latar belakang watak-watak utama. Paling menarik adalah apabila cerita mereka mula bersambung atau mula menjadi satu. Hahaha faham tak? Sometimes

Senarai Kesyukuran 24 Mei 2021Senarai Kesyukuran 24 Mei 2021



Saya amat suka dengan ayat 7 Surah Ibrahim ni. Dan saya bermula dengan Senarai Kesyukuran untuk 24 Mei 2021. وَإِذ تَأَذَّنَ رَبُّكُم لَئِن شَكَرتُم لَأَزيدَنَّكُم ۖ وَلَئِن كَفَرتُم إِنَّ عَذابي لَشَديدٌ Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu

Tips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDASTips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDAS



Bahulu ni memang snek yang evergreen. Pada masa sekarang ni, amatlah mudah untuk mendapatkan bahulu sebab ianya telah mula dikeluarkan secara besar-besaran atau mass production. Namun jika ingin membuatnya sendiri, berikut adalah tips bahulu tradisional lembut dari Dhiaza PeDAS, seorang peserta program PeDAS atau Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat. Sedikit tentang

Door Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDASDoor Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDAS



Door gift atau biasanya dipanggil party favors adalah hadiah kecil yang diberikan kepada para tetamu di sesebuah majlis keraian sebagai tanda terima kasih atas kehadiran mereka dan juga biasanya sebagai kenang-kenangan kepada majlis itu. Dan ianya menjadi satu cara untuk tuan rumah dan keluarga untuk menjadikannya sebagai sedekah. Atas sebab

Idea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDASIdea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDAS



Bilik tidur adalah satu tempat sanctuary atau tempat perlindungan buat saya. Kalau saya masuk bilik tu, maknanya saya ingin menyendiri. Jadi, walaupun bilik di rumah saya kecil kerana rumah saya bersaiz 850 kaki persegi, namun saya tetap menghiasnya dengan indah supaya saya dapat berehat dengan aman dan sentosa di dalamnya.

Tips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDASTips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDAS



Sekiranya kita baru sahaja mula memikirkan untuk mendekorasi rumah, dan ruang pertama yang ada di dalam senarai adalah ruang tamu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memulakan projek deko. Saya kongsikan beberapa tips menghias ruang tamu dari Izzahrra PeDAS. PeDAS adalah satu program yang memfokuskan kepada Perkhidmatan E-Dagang Setempat

Kedai Perabot Online Izzahrra PeDASKedai Perabot Online Izzahrra PeDAS



Perabot merupakan antara satu perkara yang sangat penting dalam sesebuah rumah. Pemilikan perabot yang bersesuaian dengan saiz rumah dan konsep hiasan dalaman akan membuatkan rumah kita bertambah cantik dan lebih selesa untuk didiami. Namun begitu, membeli perabot secara dalam talian atau online bukanlah satu perkara yang mudah, terutamanya jika tidak

Resepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDASResepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDAS



Selepas majlis persandingan kami sebelah suami di Muar, bila dah beberapa hari duduk kat rumah, suami saya ajak saya ke Parit Yusof, Muar. Saja nak jalan-jalan, boring dah duduk rumah. Di Parit Yusof ni, ada beberapa lorong kedai-kedai kecil yang jual macam-macam benda yang menggembirakan hati saya. Hahaha yelah saya

Doorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDASDoorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDAS



Bagi pengantin yang bakal melangsungkan majlis perkahwinan selepas musim COVID-19 ni, atau ibu ayah yang inginkan majlis akikah atau ada majlis keraian yang berunsurkan tradisional, boleh dapatkan Doorgift Biskut Kelapa Perak PeDAS yang dikeluarkan oleh Shahrinie Food Industries. Biskut kelapa ni sememangnya telah terkenal sejak dahulu lagi, lebih-lebih lagi di

Biskut Kelapa Asli Shahrinie PeDASBiskut Kelapa Asli Shahrinie PeDAS



Saya tak tahu kenapa saya tak suka akan biskut kelapa. Mungkin sebab dulu-dulu bila pergi kedai runcit, nampak biskut kelapa ni diletakkan dalam balang kaca besar dengan penutup balang berwarna merah. Sesiapa sahaja yang mahukan biskut kelapa ni boleh mengambilnya sendiri menggunakan penyepit. Tapi budak-budak kan, rasa macam susah sangat

Arils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDASArils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDAS



Saya paling gembira bila saya nampak pengantin pakai capal semasa di majlis pernikahan atau majlis persandingan. Saya rasa bila seorang lelaki, terutamanya sang pengantin, kehandsomeman mereka terserlah dengan kuat sekali! Hahaha sebab terasa rugi kenapalah saya tak berjumpa dengan Arils kasut pengantin lelaki melayu PeDAS pada tahun kami berkahwin. Sebagai

Pakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDASPakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDAS



Kali ini saya ingin menulis tentang satu jenis pakaian muslimah patuh syariah Fatma Sofia PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah kelolaan MDEC atau Malaysia Digital Economy Corporation. Pakaian muslimah yang terpilih kali ini adalah telekung solat. Hahaha yang ini memang perlu betul-betul patuh syariah agar solat kita

Jahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDASJahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDAS



Apa itu jahit pukal? Jahit pukal adalah pesanan menjahit pakaian dalam jumlah yang besar. Berapa besar pesanan pakaian untuk dikira sebagai pukal? Ianya terpulang kepada setiap tailoring house. Ada tailoring house yang terima tempahan pukal bermula dari 10 helai sahaja. Ada juga yang mahukan pesanan minima 100 helai. Dan saya

Butik Muslimah Fatma Sofia PeDASButik Muslimah Fatma Sofia PeDAS



Pakaian muslimah ataupun busana muslimah semakin mendapat tempat di kalangan wanita Islam di seluruh dunia, sehinggakan wujud Minggu Fesyen atau Fashion Week khas untuk pakaian muslimah di kota-kota ternama di dunia. Industri fesyen dunia ini sangatlah besar dengan nilai USD1.78 trillion hanya pada Februari 2019 sahaja. Walau bagaimana pun, industri

Cara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDASCara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDAS



Apabila bercakap tentang sos perapan, tugas utama sos perapan adalah untuk menaikkan rasa daging melalui tambahan satu lapisan rasa. Syarat extra selain dari sos perapan yang sedap dalam menjadi kambing bakar kita sedap adalah dengan memilih bahagian daging yang bersesuaian dengan cara kita masak. Ada beberapa cara perap kambing bakar

Pembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDASPembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDAS



Selalunya bila suami teringin nak makan kambing, saya akan pergi ke bahagian daging di pasar raya seperti Jaya Grocer, Village Grocer atau TESCO. Tujuannya adalah untuk membeli lamb shoulder yang telah diperap. Hanya ambil, timbang dan bayar. Tapi sebenarnya kambing perap tu tidaklah sesedap yang saya inginkan sehinggalah saya bertemu

Petua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASPetua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Pening kepala atau sakit kepada adalah satu tanda yang tidak boleh diabaikan. Pening boleh menunjukkan bahawa badan kita sedang menghadapi stress atau ia adalah result dari medical disorder seperti migrain atau tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membawa kepada penemuan penyakit-penyakit lain. Pening kepala tidak boleh dipandang enteng kerana ia

Kelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASKelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Dari zaman nenek saya, yang saya panggil Tok Mak, memang sentiasa akan ada beberapa jenis minyak. First, minyak rambut. Minyak rambut favourite Tok Mak adalah minyak Zam-Zam. Kemudian akan ada minyak gamat. Ketiga minyak angin. Haaaa ni ada banyak. Ada warna kuning, ada jugak warna merah dan hijau. Kepanasan dan

Cara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDASCara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDAS



Mee buatan sendiri sebenarnya lebih mudah dibuat dan tak perlukan pun mesin pasta tapi kalau ada lebih bagus la kan? Ini cara membuat mee sayur seperti Mee Sudin usahawan PeDAS yang dikongsikan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahful, pengasas Mee Sudin Melaka. Baca tentang keistimewaan Mee Sudin Melaka di sini.

Keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDASKeistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS



Masa mula-mula dapat tahu tentang mee sayur, saya rasa macam “Hmmm kenapalah mee sayur ni takde zaman saya kena paksa makan sayur?” Hahaha. Tapi inilah keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah naungan MDEC. Mee sayur yang dipasarkan di bawah jenama Mee Sudin

Mee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDASMee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDAS



Mee Sudin mee sayur kering berkhasiat PeDAS adalah merupakan satu produk yang dipasarkan melalui platform e-dagang atau nama penuhnya adalah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat (PeDAS) di bawah kelolaan MDEC. Mee sayur kering ini di bawah jenama Mee Sudin Melaka diasaskan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahdul ini beroperasi di kilang

Tips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDASTips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Pakaian muslimah semakin menjadi pilihan dan semakin popular di kalangan wanita muslim. Dulu-dulu bila berbicara tentang pakaian muslimah, yang ada pilihan hanyalah jubah sahaja. Dan jubah yang ada di pasaran banyaknya berwarna hitam kerana ia diimport dari negara-negara Timur Tengah seperti Dubai dan sebagainya. Tetapi, permintaan yang banyak menyebabkan pasaran

Pakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDASPakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Sejak beberapa tahun lepas, pakaian yang mematuhi syariah semakin menjadi pilihan. Banyak butik mula memfokuskan kepada pengeluaran pakaian-pakaian yang dikatakan patuh syariah, termasuklah pakaian muslimah Cetusan Hatie usahawan PeDAS yang dinaungi oleh MDEC. Baca mengenai baju menyusu patuh syariah di sini. Apa yang menarik tentang Cetusan Hatie adalah mereka memperkenalkan

Baju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDASBaju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDAS



Semenjak kempen menyusukan sendiri bayi-bayi yang dijalankan oleh pelbagai pihak, permintaan terhadap baju menyusu semakin meningkat. Ada juga butik ibu mengandung dan peralatan bayi menawarkan breastfeeding cover, iaitu sehelai kain lebar yang disangkutkan di leher dan menutupi bayi supaya mudah untuk bayi menyusu di mana-mana tanpa mendedahkan dada si ibu.

Resepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDASResepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDAS



Taufufah merupakan satu pencuci mulut yang terkenal di kalangan kaum Cina tetapi memandangkan kita ni hidup di bumi Malaysia yang berbilang bangsa, taufufah juga menjadi terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Sekiranya gemarkan taufufah, apa kata kita buat sendiri di rumah menggunakan resepi taufufah air soya Fani Soy PeDAS iaitu Puan

Biskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDASBiskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDAS



Mak saya kata, bila saya sebut tentang biskut lutut, ianya pasti menggamit memori. Ayah kepada Mak saya, iaitu Tok Bak, merupakan seorang polis, jadi mereka agak kerap berpindah randah di dalam Johor mengikut ke mana sahaja Tok Bak ditugaskan. Sehinggalah Tok Bak pencen dan mereka akhirnya menetap di Batu Pahat.

Resepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDASResepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDAS



Biskut kelapa ni adalah salah satu kenangan saya semasa berpuasa. Ini kerana Mak akan membakar biskut kelapa ni pada hujung minggu terakhir bulan Ramadhan dannnnn kami tidak dibenarkan menyentuh dan memakannya sehinggalah Hari Raya pertama! Haha perlukan kesabaran yang tinggi ya untuk tidak makan biskut kelapa tu. Saya kongsikan resepi

Bengkung Ibu Anis Kissmiss PeDASBengkung Ibu Anis Kissmiss PeDAS



Saat mula tahu tentang kehamilan, perasaan jadi bercampur baur. Excited, nervous, gembira, risau, takut, jadi macam-macamlah. Perut tu kejap kecut, kejap kembang hahaha. Salah satu perkara yang saya terfikir adalah tentang proses berpantang. Saya adalah antara orang yang sangat percaya kepada proses berpantang. sebab saya tahu ianya akan memberikan manfaat

Barut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDASBarut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDAS



Saat mengetahui yang saya hamil, saya dah terbayang momen-momen manis (dan stress hahaha) dalam memilih barang keperluan bayi. Saya ni sangat percaya kepada keperluan berpantang, jadi untuk baby pun kena ikut mommynya berpantang jugaklah. Dan saya pulak sejenis yang sukakan benda-benda cantik kiut miut ni, jadinya saya memang tertarik dengan

Snek Rangup Kacang Gula

Snek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDASSnek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDAS



Snek merupakan makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Ianya dimakan di antara waktu makan utama dan biasanya makanan snek sedap dan lazat tetapi kurang atau tidak berkhasiat dan penuh dengan lemak, gula dan garam [1]. Secara puratanya, individu dewasa akan mengambil snek sekurang-kurangnya sekali dalam satu hari. Dianggarkan bahawa

Door Gift Kacang Potong

Door Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDASDoor Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDAS



Kacang potong atau dikenali juga sebagai Bepang Kacang merupakan snek tradisional popular dan sering menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kacang potong juga popular sebagai hidangan snek di musim perayaan kerana bahan-bahan ramuannya terdiri dari bahan yang mudah didapati iaitu kacang, gula dan bijan. Ia juga popular untuk majlis perkahwinan dan sering

Kacang Potong Noors Cookies

Kacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDASKacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDAS



Masa saya mula-mula dapat sepeket kacang potong ni, saya telah mula tertarik sebab packaging nya sangat menarik dan cantik, setanding jenama antarabangsa. Dan bila baca namanya adalah kacang potong, saya tak boleh bayangkan kacang potong ni macam mana hehehe. Rupa-rupanya kacang potong ni saya panggil bepang kacang. Tapi ada beza

Kebaikan minyak kelapa dara

Kebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASKebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara telah digunakan seawal 4,000 tahun yang lepas di dalam bidang perubatan Ayurveda. Mengetahui akan hal ini, Baihaq Enterprise dengan jenama Baihaq VCO telah mengeluarkan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) berkualiti tinggi. Ikuti perkongsian kebaikan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS iaitu Puan Nurul Hidayah

Pengeluar Minyak VCO Perak

Pengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDASPengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS



Baihaq Enterprise merupakan pengeluar minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS yang dibimbing oleh MDEC. Telah beroperasi lebih 2 tahun, Baihaq Enterprise telah berjaya mengeluarkan minyak kelapa dara berkualiti tinggi tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan virgin coconut oil atau ringkasnya VCO, Baihaq Enterprise hanya memilih dan menggunakan buah kelapa yang

Minyak Kelapa Dara Baihaq

Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASMinyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC. Pada

Tips Membuat Kuih Frozen

Tips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDASTips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDAS



Semasa berbual dengan Puan Nor Aizan Abdul Hamid, pengasas bagi kuih muih tradisional sejuk beku, saya ada maklumkan pada beliau bahawa membuat kuih adalah sangat susah dan cerewet serta mengambil masa. Dahlah resepi kuih-kuih tradisional ni selalunya menghasilkan adunan yang banyak, jadi saya tak pernah berminat nak buat sendiri kuih

Kuih Tradisional Sejuk Beku

Kuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDASKuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDAS



Kalau bercakap tentang kuih frozen, memang banyak boleh kita sembang sebab saya antara penggemar makanan sejuk beku, dari kuih-muih sehinggalah ke lauk-pauk frozen. Sebab itu saya teruja dengan kuih tradisional sejuk beku Aizan Food PeDAS, program Perkhidmatan E-Dagang Setempat, di bawah jenama Aizan’s Food yang telah beroperasi selama 7 tujuh

Pemborong KerepekMART Shah Alam PeDASPemborong KerepekMART Shah Alam PeDAS



Mak saya suka sangat kerepek sebagai snek harian. Bulan lepas, kami memesan tempeyek kacang tanah sebanyak 5 kilogram sebagai kudapan kami. Tempeyek datang dalam beg plastik besar dan saya masukkan ke dalam balang-balang kecil dan Tupperware bagi memudahkan hidangan dan menjaga kualiti tempeyek agar tetap rangup. Tapi masalahnya, bila dah

Pembekal Door Gift Kerepek

KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDASKerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS



Setiap kali saya menerima kerepek sebagai door gift perkahwinan, dan dapat pulak kerepek yang sedap, saya selalu tertanya-tanya di mana mereka memborong kerepek yang sedap ni. Dan sekarang ini, saya telah bertemu dangan KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS. Usahawan PeDAS ini adalah sekumpulan usahawan yang dinaungi dan dibimbing

Resepi Kerepek Pisang Rangup

Resepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDASResepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDAS



Kerepek, tak kira apa jenis kerepek memang menjadi kesukaan, malahan boleh dikatakan menjadi kegilaan di dalam keluarga saya. Tapi kalau dapat beli kerepek pisang, memang cepat je licin, sampai tak sempat nak transfer dari plastik ke balang. Sebab itu, saya selalu pastikan ada stok kerepek kat rumah. Tapi kadang kala

Resepi Wanpaku Rendah Kalori

Resepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDASResepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDAS



Sandwich biasanya adalah gabungan antara sayur-sayuran, protein seperti keju, daging, ayam, ikan yang diletakkan di antara 2 keping roti. Manakala Sandwich Wanpaku atau Wanpaku Sando adalah sandwich yang telah mula terkenal di Jepun sejak tahun 2016 lagi. Sando adalah panggilan orang Jepun kepada sandwich, sekali dengar macam abang sado je

Cara Makan Madu Kelulut

Cara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDASCara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDAS



Sejak berusia 40 tahun ni, dan dikejutkan dengan pelbagai berita tentang kesihatan dan kematian rakan kenalan atau celebriti dan artis, saya semakin tegar untuk menjaga kesihatan. Kalau dahulu ianya adalah pilihan, sekarang ini tidak lagi malahan ianya adalah wajib untuk menjaga kesihatan. Salah satu cara saya menjaga kesihatan diri dan

Khasiat Makan Madu Setiap Hari

Khasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDASKhasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDAS



Madu merupakan ‘Superfood’ atau makanan terulung Malaysia yang pertama diiktiraf di mata dunia. Mempunyai nilai pasaran yang tinggi, madu amat mudah didapati di Malaysia kerana banyak spesis-spesis lebah yang sesuai hidup di kawasan tropika dan kawasan sub-tropika. Madu kelulut terdiri daripada fruktosa dan glukosa iaitu sejenis gula, asid organik, asid

Lulu Tree Madu Kelulut

Lulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDASLulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDAS



Meliponini atau lebih dikenali dengan nama Lebah Kelulut adalah lebah yang tidak mempunyai sengat namun boleh mengeluarkan madu sama seperti lebah madu. Lebah jenis ini selalunya mudah didapati di kawasan beriklim tropika dan sub-tropika seperti Malaysia, Australia dan juga kawasan tropika di Amerika. Dianggarkan terdapat sebanyak 500 jenis atau spesis

petua bahulu lembut dan sedap

Petua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDASPetua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Bahulu ni memang makanan tradisional turun temurun yang selalu menggamit memori saya. Selalu teringat pada Tok Mak, ibu kepada bonda saya. Saya tak ingat langsung apa-apa tentang Tok Beh dan Tok Long, ayah dan ibu sebelah Ayah saya, kerana mereka telah pergi dahulu sebelum saya lahir dan semasa saya masih

Bahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDASBahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahulu sentiasa menjadi pilihan para pengantin sebagai door gift majlis perkahwinan mereka. Ini kerana bahulu merupakan makanan snek popular di Malaysia, selain dari ianya tahan lama dan mudah untuk diuruskan. Manakala door gift adalah hadiah dari pihak pengantin kepada semua tetamu sebagai penghargaan di atas

Azzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDASAzzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDAS



Bahulu, satu lagi kudapan atau snek kegemaran ramai, terutamanya saya hahaha. Bahulu merupakan makanan snek tradisional bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Dikatakan bahulu ini hampir sama dengan Madeleine, sejenis kek span yang terkenal dari Perancis. Bahulu sering menjadi pilihan semasa Hari Raya dan juga majlis perkahwinan sebagai snek dan pencuci

Petua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDASPetua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDAS



Cendol adalah satu minuman yang sangat digemari, terutama sekali pada musim Ramadhan. Namun begitu, bagi penggemar cendol, adalah lebih best jika kita dapat sediakan sendiri cendol sebagai juadah berbuka puasa yang mana, kita dapat nikmati cendol sepuas-puasnya dari waktu berbuka sampailah waktu sahur nanti. Hahaha sedapnya. Jadi, saya bertanyakan kepada

Kedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDASKedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDAS



Pagoh merupakan salah satu daerah di negeri Johor, dan sekarang ini, wakil rakyat Parlimen Pagoh iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan Perdana Menteri ke-8 Malaysia yang baru sahaja dilantik pada 29 Februari 2020. Pagoh juga merupakan antara pengeluar durian di kawasan Johor. Di kawasan Pagoh ini, terdapat satu kedai cendol

Ajidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDASAjidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDAS



Cendol adalah antara pencuci mulut yang famous di Malaysia, malahan dikatakan antara makanan yang terkenal di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia dan juga Brunei. Apakah itu cendol? Cendol merupakan satu pencuci mulut yang terdiri daripada ais yang dihancurkan, cendol yang berwarna hijau yang dibuat dari tepung beras, santan kelapa dan

Khasiat Sarang Burung Walet PeDASKhasiat Sarang Burung Walet PeDAS



Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan pasaran bernilai RM1.5 billion! Dengan harga sehingga RM4,000 sekilogram, permintaan terbesar dunia untuk sarang burung walet adalah dari negara China yang amat mempercayai khasiat produk ini. Disertakan perkongsian khasiat sarang burung walet PeDAS dari Puan Nuraslina yang merupakan pengasas

Produk Sarang Burung Walet Malaysia PeDASProduk Sarang Burung Walet Malaysia PeDAS



Sejak beberapa tahun lepas, burung walet menjadi sangat popular di Malaysia. Dengan saiz pasaran di Malaysia sahaja berjumlah RM1.5 Billion dan harga sarang burung walet boleh mencecah RM4,000 sekilogram, Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga TERBESAR di dunia selepas Indonesia dan Thailand. Nuras Secret Enterprise telah mengeluarkan produk Sarang

Sinopsis Ratu Kala Jengking Puteri KerandaSinopsis Ratu Kala Jengking Puteri Keranda



Sinopsis Ratu Kala Jengking Puteri Keranda Filem ini akan mula ditayang esok iaitu pada 27 Februari 2020 dan saya sertakan Sinopsis Ratu Kala Jengking Puteri Keranda. Filem ini merupakan filem pertama terbitan A. Aida Production dan diarahkan oleh pengarah terkenal, Bade Hj Azmi. Filem ini mengangkat kisah lagenda Cik Siti

Minuman Sarang Burung Sayap Walet PeDASMinuman Sarang Burung Sayap Walet PeDAS



Sejak kebelakangan ini, sarang burung semakin menjadi perhatian, lebih-lebih lagi untuk sarang burung walet. Mungkin kerana harganya yang boleh mencecah RM4,000 sekilogram menyebabkan permintaan sarang burung semakin meningkat. Dikatakan industri ini bernilai RM1,500,000,000 atau RM1.5 billion, ini hanya pasaran di Malaysia sahaja tau! Dan Malaysia adalah pengeluar sarang burung walet

Sambal Ikan Bilis Seri Nenda PeDASSambal Ikan Bilis Seri Nenda PeDAS



Sambal merupakan sebahagian dari hidup seorang warga Malaysia, lagi-lagi orang melayu. Kalau takde sambal, rasa macam kurang je selera. Waktu sarapan, kita makan Nasi Lemak dengan sambal, lunch pulak Ikan Berlada, petang makan Cucur Udang cicah sambal tumis pastu malam makan Mee Goreng. Hahaaha memang kena ada sambal rupanya. Tapi,

Tips Corak Batik Tidak Luntur dari Zieyra Design Usahawan PeDASTips Corak Batik Tidak Luntur dari Zieyra Design Usahawan PeDAS



Berbual dengan Puan Radziah Mat Salleh, pemilik kepada Zieyra Design pengusaha dan pembekal kain pasang batik Kelantan, saya maklumkan yang Batik Sutera adalah antara baju yang susah untuk dijaga dan mahal! Mahal sebab every time pakai, kena hantar dry cleaning. Pernah ada sehelai baju batik yang warnanya luntur lepas dicuci tangan. Jadi

Zieyra Design Pengusaha Batik Lukis Kelantan usahawan PeDASZieyra Design Pengusaha Batik Lukis Kelantan usahawan PeDAS



Batik merupakan satu seni kraftangan dan ianya telah diiktiraf sebagai pakaian kebangsaan Malaysia. Dalam usaha untuk menyokong dan memartabatkan industri batik di Malaysia, Kerajaan Malaysia telah mewajibkan kakitangan kerajaan untuk memakai pakaian berasaskan batik pada tahun 2005 pada setiap 1 haribulan dan 15 haribulan setiap bulan. Namun pada tahun 2008,

Kain Pasang Batik Zieyra Design Usahawan PeDASKain Pasang Batik Zieyra Design Usahawan PeDAS



Batik adalah suatu seni tekstil yang terkenal di Asia Tenggara. Di Malaysia, batik banyak berpusat di pantai timur Malaysia iaitu Kelantan dan Terengganu. Asal usul batik tidaklah diketahui dengan tepat namun katanya batik berasal dari Jawa. Sebab itulah batik Malaysia seakan sama dengan batik Indonesia. Batik Malaysia yang baru sangat berbeza dengan

Review Filem Ratu Kala Jengking Puteri KerandaReview Filem Ratu Kala Jengking Puteri Keranda



Review Filem Ratu Kala Jengking Puteri Keranda Wow! Hanya ini je yang boleh saya review bila keluar dari panggung wayang selepas Gala Premiere Filem Ratu Kala Jengking Puteri Keranda. Filem pertama terbitan Datuk A. Aida ini mengangkat kisah Lagenda Cik Siti Aminah Tanah Mahsyur yang berkahwin 99 kali! Kisah legenda mengenai

Crispy Bayam Brazil Spicy Wanz Bites PeDASCrispy Bayam Brazil Spicy Wanz Bites PeDAS



Pada zaman dahulu, saya seorang yang tak makan sayur-sayur hijau berdaun sebabnya sayur berdaun semuanya adalah pahit kecuali bayam. Waktu cuti sekolah, kadangkala kami ke rumah Makcik saya yang kami panggil Umi, untuk belajar mengaji. Umi tahu yang saya takkan makan makan sayur hijau kecuali bayam. Everytime Umi masak sayur

Pengusaha Kerepek Peria Pahang Wanz Bites PeDASPengusaha Kerepek Peria Pahang Wanz Bites PeDAS



Menurut Statistik Jabatan Pertanian, Pahang merupakan negeri yang mempunyai keluasan tanaman terbesar di Semananjung Malaysia. Dan untuk PERIA sahaja, nilai pengeluaran pada tahun 2017 adalah sebanyak RM43 juta! Ini untuk peria manakala untuk peria katak, hasilnya adalah sebanyak RM4.6 juta. Patutlah pengusaha kerepek peria Pahang Wanz Bites PeDAS atau crispy

Fishcake Sedap Johor Keluaran Aini Pinky PeDASFishcake Sedap Johor Keluaran Aini Pinky PeDAS



Adakalanya fishcake yang saya beli, tak kisahlah dari jenama terkenal sehinggalah ke jenama pasar malam, rasanya tak berapa sedap macam dulu. Sekarang ni rasanya lebih banyak rasa tepung berbanding rasa ikan. Yelah, dah nama FISH kan, mestilah ada rasa ikan. Hahaha tapi bila terbeli fishcake sedap Johor keluaran Aini Pinky

Resepi Oden Menggunakan Fishball Keluaran Bumiputera Aini Pinky PeDASResepi Oden Menggunakan Fishball Keluaran Bumiputera Aini Pinky PeDAS



Peminat Oden Family Mart sila angkat tangan! Yeahhh oden ni tak boleh start, memang nak makan setiap hari. Tapi tu saya lah. Masa oden tengah famous, barisan yang beratur tu memang panjang, dan paling menyampah bila dah sampai turn kita, apa yang kita nak tu dah habis. Dan saya ada

Makanan Frozen Aini Pinky Food Usahawan PeDASMakanan Frozen Aini Pinky Food Usahawan PeDAS



Sarapan pagi favourite keluarga saya adalah Nasi Goreng, Mee Goreng, Mee Hoon Goreng, Kuey Teow Goreng, kiranya semua goreng-goreng la. Hahaha fried food taste better kan? Setiap kali ke pasar malam atau pasar raya, memang akan grab perencah masakan ataupun kita panggil isi hidangan macam fish cake, fish ball, sotong

Admires Lip Matte Mesra Wudhu PeDASAdmires Lip Matte Mesra Wudhu PeDAS



Did you know, betapa besarnya industri kecantikan seluruh dunia? Hehehe ke saya sorang je baru tahu yang industri kecantikan dunia adalah sebesar USD532 Billion dan dijangka akan meningkat kepada USD805 Billion pada tahun 2023! Dan statistik ini hanyalah untuk KOSMETIK sahaja tau. Dan market share untuk LIPSTICK sahaja bernilai USD11.5

Admires Lip Matte Halal Malaysia

Admires Lip Matte Halal Malaysia PeDASAdmires Lip Matte Halal Malaysia PeDAS



Orang Sumeria kuno dikatakan menjadi orang yang mencipta dan memakai lipstick 5,000 tahun yang lalu. Mereka menghancurkan batu-batu permata dan menggunakan batu permata tersebut sebagai perhiasan di muka mereka, terutamanya di bibir. Manakala Cleopatra pula menghancurkan serangga berwarna merah untuk memerahkan bibir mereka. Pada awal abad ke-20, gincu bibir hanya

Tips Memilih Lip Matte Yang Tidak Mengeringkan Bibir

Tips Memilih Lip Matte Yang Tidak Mengeringkan Bibir dari Admires Lip MatteTips Memilih Lip Matte Yang Tidak Mengeringkan Bibir dari Admires Lip Matte



Beauty Trends come and go, dan pada masa kini, Lip Matte lebih digemari berbanding Lipstick. Kenapa Lip Matte, terutamanya Admires Lip Matte menjadi pilihan? Dan apakah tips-tips penting dalam memilih lip matte yang tidak mengeringkan bibir? Ini perkongsian Tips Memilih Lip Matte Yang Tidak Mengeringkan Bibir dari Admires Lip Matte

Khasiat Madu Kelulut Asli dari Trigona Bee Honey

Khasiat Madu Kelulut Asli Trigona Bee Honey PeDASKhasiat Madu Kelulut Asli Trigona Bee Honey PeDAS



Madu merupakan manisan semulajadi yang dihasilkan oleh lebah daripada jenis lebah madu manakala madu kelulut dihasilkan oleh lebah kelulut yang digelar Miloponini iaitu lebah yang tidak mempunyai sengat. Antara bahan utama di dalam madu adalah karbohidrat, protein dan asid amino, vitamin, mineral dan anti-oksidan serta bahan lain seperti asid organik

Pembekal Madu Kelulut Perak Trigona Bee Honey PeDASPembekal Madu Kelulut Perak Trigona Bee Honey PeDAS



Apabila saya keputusan bekalan madu asli, memang terasa tak best sangat sebab biasanya kalau batuk dan cirit-birit, memang saya akan makan madu dulu. Bila batuk atau cirit-birit tak reda, barulah pergi jumpa doktor. Sebab dah terbiasa dari kecil, try dulu makan madu then baru pergi jumpa doktor. Dan memang dah

Tips Rumah Sentiasa Berbau Wangi

Tips Rumah Sentiasa Berbau Wangi dari Bloomer Queen PeDASTips Rumah Sentiasa Berbau Wangi dari Bloomer Queen PeDAS



Apabila kita masuk ke Rumah yang berbau segar dan wangi, sure kita akan happy kan? Lebih-lebih lagi kalau rumah kita sendiri yang berbau wangi. Tapi kalau kat pintu rumah pun dah berbau masam hapak tengik, haishhh boleh hangin satu badan rasa nak mengamuk je. Dahlah badan penat otak penat lagi

Pengeluar Pewangi Rumah Terbaik Bloomer Queen

Pengeluar Pewangi Rumah Terbaik Bloomer Queen Usahawan PeDASPengeluar Pewangi Rumah Terbaik Bloomer Queen Usahawan PeDAS



Satu perkara yang paling saya suka bila balik rumah, setelah berpenat seharian bekerja atau kalau keluar hujung minggu, adalah rumah yang bersih dan WANGI! Dah lah bersih dan wangi, baju 2 gunung dah siap lipat dan makanan dah tersedia di dapur serta tandas dah berbau wangi. Hmmm tapi biasalah, angan-angan

Bloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak

Bloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak Usahawan PeDASBloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak Usahawan PeDAS



Saya antara orang yang menjemur baju-baju yang dibasuh di dalam rumah. Terpaksa bukan suka-suka hahaha. Dah pergi kerja waktu matahari baru naik, balik rumah pulak dah gelap gelita. Kalau jemur baju kat luar, bila angkat dah sejuk la sebab dah malam. Ataupun kalau hujan, sama-sama nangis masa angkat baju. Tapi

cara memakai tanjak kanak-kanak

Cara Memakai Tanjak Kanak-kanak Momazing PeDASCara Memakai Tanjak Kanak-kanak Momazing PeDAS



Saya memang suka tengok orang pakai tanjak, especially pengantin. Tak kiralah rupa macam mana, saiz badan macam mana, bila pakai tanjak, confirm akan handsome dan macho! Hahaha memang begitulah pandangan saya kepada kehebatan tanjak. Tetapi, adakalanya orang pakai tanjak tu tak berapa betul dan menyebabkan jadi tak hensem dan kelakar sikit.

Rahim Auto dipilih sebagai Bahan Kajian Untuk Subjek “Strategic Marketing Management” bagi Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA)Rahim Auto dipilih sebagai Bahan Kajian Untuk Subjek “Strategic Marketing Management” bagi Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA)



Rahim Auto dipilih sebagai Bahan Kajian Untuk Subjek “Strategic Marketing Management” bagi Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA) In November 2019, saya telah dihubungi oleh seorang kawan yang sedang menyambung pelajaran peringkat Sarjana dan mereka memaklumkan bahawa mereka ingin menjadikan Rahim Auto sebagai sumber rujukan bagi paper Strategic Marketing Management. Masa mula-mula

Momazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift Kahwin

Momazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift KahwinMomazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift Kahwin



Tanjak atau tengkolok mula dikenali pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kalau kita tonton filem Tan Sri P. Ramlee bertajuk Hang Tuah, kita boleh nampak betapa segak dan gagahnya Sultan Melaka dan Hulubalang-hulubalang baginda Sultan memakai tanjak. Maka tak hairanlah apabila seorang usahawan mengusahakan Momazing PeDAS pembekal tanjak doorgift kahwin. Momazing

MomazingTanjak Melayu Asli

Momazing Tanjak Melayu Asli Usahawan PeDASMomazing Tanjak Melayu Asli Usahawan PeDAS



Semasa majlis perkahwinan keluarga ipar adik saya, adik-beradik dan anak-anak saudara lelaki pengantin semuanya pakai tanjak. Alahai, cair Angah (panggilan mereka kepada saya – Mak Ngah) tengok Ahmad , Bain, Afgan pakai tanjak tau. Tapi Angah panggil tengkolok. Jadi, sejak majlis tu, saya memang suka tengok lelaki, dewasa atau anak-anak,

Daily Journal – Habit of Successful PeopleDaily Journal – Habit of Successful People



Daily Journal – Habit of Successful People Tahun ini, saya ada membuat satu tabiat baru berdasarkan perkongsiaan dari kawan saya Puan Suraya Ali. Puan Suraya berkata, setiap jutawan ada beberapa tabiat yang sama, antaranya adalah Daily Journal atau Tabiat Jurnal Harian. Daily Journal ini merupakan kumpulan beberapa perkara yang mesti

Sinopsis Filem M4M4 (MAMA) Lakonan Nabila Huda dan Bella DowannaSinopsis Filem M4M4 (MAMA) Lakonan Nabila Huda dan Bella Dowanna



Sinopsis Filem M4M4 (MAMA) Lakonan Nabila Huda dan Bella Dowanna Saya sertakan sinopsis rasmi filem M4M4 (MAMA) yang saya dapat dari press kit. Filem ini merupakan filem pertama gabungan Nabila Huda dan Bella Dowanna.  Kisah bermula pada hari lahir ke-15 Alya yang disambut setiap tahun bersama MAMAnya, Aini. Setelah kematian

Tips Menemani Ibu Ayah semasa Temujanji di Hospital Tips Menemani Ibu Ayah semasa Temujanji di Hospital 



Tips Menemani Ibu Ayah semasa Temujanji di Hospital Dari dulu lagi, saya memang mencari peluang untuk teman Mak Ayah ke hospital. Lebih-lebih lagi bila Ayah dah tak kuat berjalan, jadi kalau ke PPUM, IJN atau keluar shopping, memang Ayah akan guna wheelchair dan kami akan menolak beliau. Kalau ke IJN,

Sinopsis Filem KL VampiresSinopsis Filem KL Vampires



Sinopsis Filem KL Vampires Sinopsis Filem KL Vampires – Dua kumpulan pontianak, yang mana kedua-duanya berketurunan Raja Bersiong, tidak lagi menghisap darah manusia.  Sebaliknya, mereka menggantikannya dengan darah sintetik.  Ketika ini, kumpulan pontianak yang paling kuat diketuai oleh Ratu Pontianak bernama Ratu Citra Sari, dibantu oleh ketua komander Shah.  Sebuah

Review Filem : GERAN – Orang KEDAH mesti tontonReview Filem : GERAN – Orang KEDAH mesti tonton



Review Filem : GERAN – Orang KEDAH mesti tonton Terus terang saya katakan, filem ni best! Bahahaha baru je ayat pertama je dah terus review mengaku yang Filem Geran ni menarik.  Bila saya dapat tahu saya kena review Filem Geran yang menerapkan elemen SILAT, saya dah macam Alamak… Hahaha macam-macam la

Sinopsis Filem HERO : Jangan Bikin Panas yang bakal ditayangkan pada 3 Oktober 2019Sinopsis Filem HERO : Jangan Bikin Panas yang bakal ditayangkan pada 3 Oktober 2019



Sinopsis Filem HERO : Jangan Bikin Panas yang bakal ditayangkan pada 3 Oktober 2019 SINOPSIS Zafrul (Hisyam Hamid) adalah seorang pemuda yang pernah mengalami peristiwa hitam pada masa lalu dan telah menpengaruhi kehidupannya. Sebelum menjadi anggota bomba, dia telah berdepan dengan sebuah tragedi kebakaran di Maahad Tahfiz yang pernah menjadi

Review Filem MOTIF Merungkai MisteriReview Filem MOTIF Merungkai Misteri



Review Filem MOTIF Merungkai Misteri Satu lagi filem Malaysia bergenre Murder Mystery bakal ditayangkan di pawagam. Filem Motif sebenarnya merungkai misteri di sebalik kisah tentang poligami. Hahahaha rasa macam ermmmm cerita apani….poligami ke? Tapi disebabkan saya suka dengan Dato’ Rosyam Noor dan juga Sharifah Amani, makanya saya terus masuk ke

Sekitar pelancaran Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz AhmadSekitar pelancaran Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad



Sekitar pelancaran Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad Nak simpan di sini buat kenangan. Sekitar pelancaran Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad pada 29 Ogos 2019 di MM@ Cineplexes E-Curve Mutiara Damansara. Klik sini untuk Review Filem Wangi Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad.

Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz AhmadFilem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad



Filem WANGI Lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad Semalam berlangsungnya Gala Premiere bagi Filem Wangi lakonan Erra Fazira dan Sharnaaz Ahmad di MM2 Cineplexes E-Curve Damasara. Rasa macam dah lama betul Erra Fazira tak berlakon padahal tahun lepas ada je Erra berlakon dalam filem Polis EVO 2 dan Hantu Kak

Selepas demam pertama 2019, ingatkan semakin sembuh, rupanya….Selepas demam pertama 2019, ingatkan semakin sembuh, rupanya….



Selepas demam pertama 2019, ingatkan semakin sembuh, rupanya…. Bertambah teruk! Start Khamis saya demam. Jumaat rehat. Sabtu macam biasa ke bengkel. Walaupun ada terasa panas badan, tapi saya pergi jugak sebab ingatkan tak teruk. Sebabnya, terasa badan panas tu banyaknya sebelah malam. Siangnya macam boleh tahan laaa, lagipun kat bengkel,

Demam pertama di 2019 dan Semalam yang lalok akibat dadah!Demam pertama di 2019 dan Semalam yang lalok akibat dadah!



Demam pertama di 2019 dan Semalam yang lalok akibat dadah! Semalam saya terpaksa cuti disebabkan demam dan selsema juga batuk. Dah start hari Khamis lagi masa di Bengkel Kereta Rahim Auto. Saya ingatkan bersin-bersin biasa je, tapi pukul 12.00 tengahari dah rasa sakit tekak dan sakit kepala. Biasanya, kalau sakit

Ahad yang betul-betul relaks dan Wareong Spesial Sambal SS – TTDIAhad yang betul-betul relaks dan Wareong Spesial Sambal SS – TTDI



Ahad yang betul-betul relaks dan Wareong Spesial Sambal SS – TTDI! 2 bulan di tahun 2019 ni, amatlah jarang kami berdua dapat betul-betul rehat on Sunday. Maknanya takde apa-apa appointment. Takde lunch meeting. Takde apa-apa komitmen. Adalah kerja bisnes yang kena buat tapi kami tak buat. Betul-betul relaks hari Ahad

Filem Terbaru Mawi Tiada TajukFilem Terbaru Mawi Tiada Tajuk



Filem Terbaru Mawi Tiada Tajuk Masa awal-awal dapat jemputan ke Majlis Pelancaran Filem pertama arahan Mawi Tiada Tajuk, saya ingat mereka main-main. Sebab memang ditulis “Majlis Pelancaran Filem pertama terbaru arahan Mawi Tiada Tajuk”, jadi ingat memang gimik la. Nanti masa majlis pelancaran, akan reveal tajuk sebenar. Maybe nak surprise audience.

Bila order makanan tapi tetamu datang ramaiBila order makanan tapi tetamu datang ramai



Bila order makanan tapi tetamu datang ramai Sejak Oktober lepas, di BNI Spektra, saya bertugas sebagai Secretary Treasurer atau ringkasnya kami sebut ST. Salah satu tugas ST adalah untuk order F&B secukupnya untuk ahli dan tetamu BNI Spektra. Tapi, semalam, jumlah tetamu adalah ramai dan melebihi jangkaan, menyebabkan ST ni

Review Vinifera Blemish CC Cover dari Jamu Ratu Malaya JRMReview Vinifera Blemish CC Cover dari Jamu Ratu Malaya JRM



Review Vinifera Blemish CC Cover dari Jamu Ratu Malaya JRM Saya ni mudah terpengaruh rupanya hahaha. Sejak dua menjak ni, memang selalu follow IG JRM ni. Bulan lepas mereka dok laaa tunjukkan tentang Vinifera Blemish CC Cover keluaran Jamu Ratu Malaya (JRM). Lepastu yang bestnya adalah, dengan satu pump yang

Cara-cara menampal ROADTAX tanpa merosakkan cermin keretaCara-cara menampal ROADTAX tanpa merosakkan cermin kereta



Cara-cara menampal ROADTAX tanpa merosakkan cermin kereta Sebelum ni kan, bila husband in-charge untuk tampal sticker roadtax ni, selalu sakit hati. Sebabnya dedulu, pihak insurans tak bagi roadtax holder ni. So, kena beli sendiri la kalau nak. Jadi bila dapat beli yang kita suka, takkan nak pakai setahun je? Kenalah

KFC Zinger Waffle tak seperti yang disangkaKFC Zinger Waffle tak seperti yang disangka



KFC Zinger Waffle tak seperti yang disangka Cerita basi tapi tetap nak tulis juga. Punyalah terliur tengok iklan KFC Zinger Waffle ni sampaikan beria-ria ajak Husband gi Subang 2 Drive-Thru. Tapi rupanya KFC Zinger Waffle tak seperti yang disangka! Kenapa pulak tidak seperti yang disangka? Ini iklannya. Tahu gambar iklan ni

Home Tuition Cikgu Tuisyen Datang RumahHome Tuition Cikgu Tuisyen Datang Rumah



Home Tuition Cikgu Tuisyen Datang Rumah Masa zaman saya bersekolah dulu, memang takde pun Home Tuition ataupun Cikgu Tuisyen Datang Rumah. Kita yang kena pergi Tuition Centre. Dulu-dulu lagilah, masa nak UPSR, naik basikal dengan Abang pergi Centre. Lepas terjatuh dari basikal dan luka besar kat lutut, Mak kata naik lah

Studio Fotografi Kuala Lumpur by TalentaStudio Fotografi Kuala Lumpur by Talenta



Studio Fotografi Kuala Lumpur by Talenta Studio Fotografi Kuala Lumpur by Talenta. Sejak berbisnes full-time ni, memang saya perlukan sangat gambar-gambar menarik untuk upload kat SocMed. Banyak gambar saya ambil gunakan phone saje. Tapi kadang yang tak syoknya gambar tak berapa cantik. Bahahaha badan plus size berangan nak kurus tapi makan machiam-machiam

Marketing Manager Kami Yang Bernama BNI SpektraMarketing Manager Kami Yang Bernama BNI Spektra



Marketing Manager Kami Yang Bernama BNI Spektra Bulan Mac 2018 merupakan bulan yang penuh dengan memori indah. Saya dan bisnes kami menggajikan lebih 40 orang Marketing Manager Kami Yang Bernama BNI Spektra. Ramai kan Marketing Manager kami? Mereka semua ini merupakan Ahli BNI Chapter Spektra. Apa itu BNI? BNI® is

RAHIM AUTO : Bengkel Kereta untuk Wanita bercerita tentang Spark PlugRAHIM AUTO : Bengkel Kereta untuk Wanita bercerita tentang Spark Plug



RAHIM AUTO : Bengkel Kereta untuk Wanita bercerita tentang Spark Plug Dikk. Sape pernah masa drive naik bukit, tetiba rasa kereta macam berat, takde power lepas tu SEMPUT? Ni RAHIM AUTO : Bengkel Kereta untuk Wanita nak bercerita tentang Spark Plug...Selalu dik Customer datang cakap kereta dia semput, jerking omputih

Buffet Ramadhan 2018 Kelab Golf Seri SelangorBuffet Ramadhan 2018 Kelab Golf Seri Selangor



Buffet Ramadhan 2018 Kelab Golf Seri Selangor Pernah makan Gulai Kawah Tulang Kambing? Saya tak pernah terfikir yang tulang kambing tu sedap dibuat Gulai Kawah. Pada saya, inilah keistimewaan Buffet Ramadhan 2018 Kelab Golf Seri Selangor yang akan berlangsung dari 18 Mei 2018 sehingga 13 Jun 2018. Dengan tema Citarasa Nostalgia

Digital Marketing Class di Malaysia Automotive Institute, CyberjayaDigital Marketing Class di Malaysia Automotive Institute, Cyberjaya



Digital Marketing Class di Malaysia Automotive Institute, Cyberjaya Awal April lepas, kami dijemput untuk hadir ke Digital Marketing Class di Malaysia Automotive Institute, Cyberjaya. Memang tak pandai Digital Marketing kan, kenalah pergi kelas. Bagusnya tentang kelas ini adalah dibuat di Malaysia Automotive Institute (MAI) dan trainernya, En. Farizul ni memang

Buffet Ramadhan 2018 Shah Alam Convention CentreBuffet Ramadhan 2018 Shah Alam Convention Centre



Buffet Ramadhan 2018 di Shah Alam Convention Centre Apa perasaan kita, bila waktu berbuka puasa, kita dapat makan Sambal Udang Terung Pipit. Dan yang paling best adalah kita tak payah masak! Inilah antara menu yang dihidangkan di Buffet Ramadhan 2018 di Shah Alam Convention Centre. Ikan bakar, Ayam Masak Seroja,

RESEPI PERIUK NOXXA : Nasi Impit/Ketupat Segera Sambil Raya AidilAdhaRESEPI PERIUK NOXXA : Nasi Impit/Ketupat Segera Sambil Raya AidilAdha



Kesian kami Raya AidilAdha kali ini. Nak makan Ketupat dari daun kelapa, tapi bila pergi Pasar Tani, takde orang jual! Yang ada banyak ialah lontong dan ketupat palas. Sedih giler. Takpelah takde rezeki kan? Jadi tukar plan masak nasi impit. Lauk-pauk iringan masih sama. Rendang ayam. Lodeh. Sambal Kacang. Lepas

Tak Sangka French Movie THE INTOUCHABLES ni Best!Tak Sangka French Movie THE INTOUCHABLES ni Best!



Sekarang saya banyak tengok online movies sahaja. Samada di iflix atau lain-lain channel. Jadi masa saya scroll list, terjumpalah movie ini. Bila baca narration tentang movie ni, saya rasa menarik. So teruskan klik. Yang kelakarnya, saya tak perasan yang movie ini dalam bahasa perancis! Tapi saya tak kisah sebab ada

7 Tips To Survive Hari Pertama Bekerja..Terutamanya untuk yang dah lama bekerja.7 Tips To Survive Hari Pertama Bekerja..Terutamanya untuk yang dah lama bekerja.



Masa saya dapat call yang katakan saya diterima di tempat baru tu, pergh…tak profesional langsung saya sebab saya terjerit macam tak percaya saya dapat. Hahaha. Kesian sangat pada orang HR tu, maybe terkejut sebab tak pernah orang buat kot. Jadi, antara perkara yang paling awal saya buat, selain dari shopping,

Duduk Berdekatan Tetapi Hanya Berjumpa Kembali Setelah 50 Tahun TERPISAH!Duduk Berdekatan Tetapi Hanya Berjumpa Kembali Setelah 50 Tahun TERPISAH!



Lama betul tak menulis. Saya ada pengembaraan terbaru bulan depan, jadi bulan ni memang busy. Okay, ini adalah pertemuan yang menggembirakan sebabnya setelah 50 tahun terpisah, baru jumpa balik. Yang kelakarnya, 3 – 4 orang duduk dekat-dekat je. Seorang duduk di SS4. Kiranya, seberang jalan besar je dari rumah. Seorang

Raya ketiga kita beraya rumah semalam yang takde orang tu.Raya ketiga kita beraya rumah semalam yang takde orang tu.



Tahun ni, memang berjalan je masa raya. Bagus untuk saya, sebab jarang jumpa sepupu sebelah suami ni. Dahlah tak ramai, jumpa pun sesekali je. Hari Jumaat ni, pagi tu hujan selebat-lebatnya. Memang heaven la kat rumah, sejuk je. Dah sarapan, takde buat pape dah. Nak basuh baju, mana nak sidai?

Raya Pertama : Rumah kena SERBU dengan tetamu tidak dijangka!Raya Pertama : Rumah kena SERBU dengan tetamu tidak dijangka!



Malam raya tu, saya cuma tidur 3 jam sahaja. Tidur jam 2 pagi, bangun balik pukul 5.30pagi. Tak larat nak bukak mata awal, hehehe. Lepas Subuh, terus mula menumis Lodeh. Suami yang memasak, saya cuma tolong masukkan bahan je. Sayur-sayur semua dah siap potong malam raya tu, bawang semua dah

Tragedi Rendang Ayam di Malam Raya 2016 dan Resepinya sekali.Tragedi Rendang Ayam di Malam Raya 2016 dan Resepinya sekali.



Tahun ini beraya di PJ, jadi memang saya take over masak juadah hari raya. Simple je juadah kami, iaitu Nasi Impit, Rendang Ayam, Lodeh, Sambal Kacang. Lepas tu adik saya akan bake cake, tahun ni dia pilih Carrot Cake dan Chocolate Cake. Standby bahan-bahan untuk masak Nasi Minyak kalau tak

Lepas Shopping Raya, kita balik kampung, TAPI BAJU RAYA TERTINGGAL!Lepas Shopping Raya, kita balik kampung, TAPI BAJU RAYA TERTINGGAL!



Lepas penat bershopping, teman suami bershopping, terus balik rumah. Sebab nak kemas bag untuk balik kampung. Lepas Zohor, saya terus gosok baju Raya sementara suami tidur kepenatan. Lepas gosok baju, ish ngantuk pulak. Kejut suami, dia kata ngantuk lagi, so saya cakap saya pun ngantuk jugak. Dah dia ajak kita

RESEPI : RENDANG AYAM SEDAP DAN TAHAN LAMA UNTUK AIDILFITRIRESEPI : RENDANG AYAM SEDAP DAN TAHAN LAMA UNTUK AIDILFITRI



Tahun ini saya beraya di KL, turn saya. Raya kedua baru balik ke Muar. So seperti biasa, kalau raya sini, memang saya akan masak hidangan raya. Kali ni, Insyaallah akan masak Lontong dan Nasi Minyak. Lontong, macam biasa ada Nasi Impit, Lodeh dan Sambal Kacang. Kalau orang Johor, Lontong mesti dengan

REVIEW : ENGLISH HI-TEA DI SHAH ALAM CONVENTION CENTREREVIEW : ENGLISH HI-TEA DI SHAH ALAM CONVENTION CENTRE



Saya ni agak rajin jugak beli vouchers kat Groupon. Ini sahaja yang saya percaya berbanding yang lain. Lagipun, semak email saya dengan promo yang berlambak-lambak tu. Last-last, hanya subscribe 1 sahaja iaitu Groupon. Hari tu ada beli voucher ni. English Hi-Tea  A La Carte Buffet  at Westside Bistro Harga untuk

RESEPI : ASAM PEDAS IKAN SELAR untuk orang yang takut nak masak asam pedas macam saya.RESEPI : ASAM PEDAS IKAN SELAR untuk orang yang takut nak masak asam pedas macam saya.



Senangnya la hai nak masak asam pedas ni rupanya. Saya pernah masak beberapa kali, tapi tak sedap. Ada yang termasam, ada pernah tercair. Bila macam tu, dah malas dah nak masak, pergi makan kat 2 kedai yang sedap masakan asam pedas dia. Satu di Restoran Sri TTDI dan satu lagi

Ramadhan ke-10 : Saya di PPUM untuk MRI ScanRamadhan ke-10 : Saya di PPUM untuk MRI Scan



Hari ni, ada ayahnya MRI Scan. Prosedurnya dijadualkan pada 1.30pm, mereka minta kami berada di PPUM pada jam 1.00pm iaitu setengah jam sebelum prosedur. Waktu 1.00 tengahari ni waktu puncak, sebab ini waktu lunch untuk non-muslim dan waktu persekolahan tamat/mula. Jadi, saya bercadang untuk bertolak dari rumah ayah jam 12.00

Menu Berbuka 1 Ramadhan sehingga 9 Ramadhan : Starbucks, Bazar dan Masak SendiriMenu Berbuka 1 Ramadhan sehingga 9 Ramadhan : Starbucks, Bazar dan Masak Sendiri



Hari pertama puasa tu saya ada appointment dengan doktor. Memang kelakar bila teringat satu perkataan tapi bikin saya confius. Perkataan PUASA. So, lepas siap semua tu, saya ke Starbucks sebab nak beli Sandwich. Tapi bila ke kiosk tu, tengok-tengok sandwich tu takde. Saya tanya barista, ” Sandwich takde?” Dia tanya

Kali Kedua buat FREEZER FOOD : Sambungan Penat Sekali, Senang Banyak KaliKali Kedua buat FREEZER FOOD : Sambungan Penat Sekali, Senang Banyak Kali



Ini kali kedua saya buat untuk Ramadhan. Tapi kali ini, buat untuk 1 minggu dan untuk 2 rumah, rumah saya dan rumah mak ayah. Saya masak untuk mereka, sebab saya nak mak fokus pada ibadah je. Lagipun, kat dapur mak tu panas sebab mengadap matahari petang, kalau nak masak pun,

Menu Sahur 1 Ramadhan hingga 5 Ramadhan – 10 minit dah siap.Menu Sahur 1 Ramadhan hingga 5 Ramadhan – 10 minit dah siap.



Kali ni, imsak dan subuh agak cepat berbanding tahun lepas. Tahun lepas, boleh relaks sambil minum air sementara tunggu Subuh. Kali ni, memang kelam kabut sikit. Pendekatan kami, imsak 5.30am tu kami dah mesti habis makan dan minum Shaklee serta ubat. 5.30am – 5.38am tu hanya untuk minum air kosong

Seafood Galore di Kampung Sungai Melayu, Nusajaya yang 100% adalah MELAYU!Seafood Galore di Kampung Sungai Melayu, Nusajaya yang 100% adalah MELAYU!



Masa kami ke Nusajaya untuk uruskan rumah ayah tu, adik saya ajak ke Restoran Sri Pantai yang terletak di Kampung Seri Melayu. Bila Waze, dekat je lah sebenarnya dari Nusajaya tu. Cuma sebab berpusing balik, kena ikut highway kan, tu yang jauh sampai 14km tu. Nasib baik ada ternampak signboard

Sweet sangat Uncle ni dengan wife dia yang kena StrokeSweet sangat Uncle ni dengan wife dia yang kena Stroke



Beberapa hari yang lepas, kami dinner di sebuah restoran di Bukit Jelutong. Balik je kerja, terus ajak suami dinner. Before 7pm. Senang sikit, balik nanti dah boleh relaks. Sambil menunggu order, saya memerhati keadaan lalu lintas. Sambil belek phone. Sambil baca FB dan share dengan husband. Bincang dan berbual tentang

Mother’s Day – sakit yang tak boleh tahan tapi kena tahan jugak!Mother’s Day – sakit yang tak boleh tahan tapi kena tahan jugak!



Ahad lepas kan Mother’s Day, special day for all mommies. Ada baca yang kata celebration ni haram sebab asal usul dia berkaitan dengan agama lain. But for me, kegembiraan ibu itu yang penting. Memang betul, every day is Mother’s Day, tapi kita ni, kalau dah namanya hari-hari, kita tend to

Alammi Spa Concorde Shah Alam – Massage yang sakit!Alammi Spa Concorde Shah Alam – Massage yang sakit!



Salah satu cara release tension saya adalah ke spa. Diurut dalam suasana yang relaxing dan tenang memang best. Saya selalu ke Alammi Spa, Concorde Hotel Shah Alam sebab mudah nak dapat slot (dengan temujanji 1-2 minggu awal), parking pun senang dan saya selesa dengan terapis mereka. Alammi Spa ni betul-betul

RESEPI : APPLE CELERY CALAMANSI JUICERESEPI : APPLE CELERY CALAMANSI JUICE



 Lepas saya keluar hospital, saya berazam untuk jaga tekanan darah saya dan tak mahu bergantung kepada ubat-ubatan. Jadi saya pun Google banyak perkara berkaitan HYPERTENTION. Google tentang ubat yang doktor prescribe kan. Google tentang cara menjaga diri selepas attack. Macam-macamlah, sampai saya jadi takut dan serik. Antara cara yang bagus

Kalau Kita lewatkan Solat, Produktiviti Kita Akan Terganggu dan Apa Kita Nak Buat Untuk Betulkan Ini?Kalau Kita lewatkan Solat, Produktiviti Kita Akan Terganggu dan Apa Kita Nak Buat Untuk Betulkan Ini?



How Being Chronically Late for Salah Affects Your Productivity & What to Do About It “Allahu Akbar… Allahu Akbar…” I hear the adhan through the windows of my office, and I see the pop up on my computer, “It’s time for dhuhr prayer.” Few minutes earlier, I just started getting

April di IJN dan 3 Tips Persediaan Membawa Pesakit ke HospitalApril di IJN dan 3 Tips Persediaan Membawa Pesakit ke Hospital



Selasa lepas, adik whatsapp. Katanya ayah sesak nafas, mintak hantar ke ER. Saya pulak lambat baca whatsapp. Biasanya memang sekat diri dari tengok phone sampailah habis kerja-kerja tanggungjawab utama dulu. Jadi bila baca tu, tergamam sekejap. Cakap dengan suami, kita kena siap cepat dan hantar ayah.  Tapi, masa tu, kami buntu

210/110 – Ini Tekanan Darah Saya Tapi Saya Degil210/110 – Ini Tekanan Darah Saya Tapi Saya Degil



Saya menulis kisah ini agar ianya memberi manfaat kepada mereka yang membacanya. Jangan DEGIL macam saya. Sebab akibatnya… Tak boleh bayangkan kalau apa-apa berlaku pada saya. I am NOT READY. Okay. Saya mulakan dari awal. Seminggu sebelum saya sakit, kami agak sibuk. Bukan apa, cuma ada malam-malam yang kami ke

Cara Lelaki ini Menyimpan Duit Hantaran dan Duit Majlis KahwinCara Lelaki ini Menyimpan Duit Hantaran dan Duit Majlis Kahwin



Saya on medical leave masa kisah video viral tentang pergaduhan di masjid berkaitan ketidakcukupan wang hantaran di majlis pernikahan. Bila suami balik, saje tanya suami, macam mana dia simpan duit untuk kahwin. Gaji dia masa tu kecil je. Masa kami kahwin, gaji bersih beliau hanyalah RM1,200.00. Sikit je kan? So,

Outing Pertama Selepas Discaj Dari Tropicana Medical CentreOuting Pertama Selepas Discaj Dari Tropicana Medical Centre



Alhamdulillah. Itu sahaja yang dapat saya ucapkan selama saya di hospital dan selepas discaj. Banyak perkara yang saya abaikan (baca : take things dor granted) namun Allah itu Maha Pengasih. Diberinya saya sedikit ujian, agar saya kembali kepada-Nya. Episod sakit tu saya akan ceritakan di post lain. Ini untuk ingatan

REVIEW : MY STORY CAFE, KOTA KEMUNING DAN FOOD TESTING ALA SHELL OUTREVIEW : MY STORY CAFE, KOTA KEMUNING DAN FOOD TESTING ALA SHELL OUT



Dah beberapa kali kami ke cafe ini. Satu sebabnya adalah mereka menghidangkan menu yang fusion, western and asian food, yang murah dan sedap. So, dalam bulan Disember 2015, kami pergi lagi ke sana. Untuk dinner dengan kawan kami, founder Lunatots, butik keperluan alami untuk ibu dan bayi.  Kali ini saya

TAHUN LOMPAT : How Do You Celebrate A Leap Year Birthday?TAHUN LOMPAT : How Do You Celebrate A Leap Year Birthday?



A leap year (also known as an intercalary year or a bissextile year) is a year containing one additional day (or, in the case of lunisolar calendars, a month) added to keep the calendar year synchronized with the astronomical or seasonal year.[1] Because seasons and astronomical events do not repeat

RESEPI : NASI LEMAK SAMBAL UDANG DENGAN PERIUK NOXXARESEPI : NASI LEMAK SAMBAL UDANG DENGAN PERIUK NOXXA



Saya dah terjebak dengan periuk Noxxa keluaran Amway ni. Sebenarnya, tak mahu beli. Memang tak nak beli sebab takut jadi tukun macam gadget lain. Macam *ehem* breadmaker. Haha. Lepas tu, kawan kat office ajak main kutu. Tak mahu juga. Tapi lepas kami tengok youtube, yang mana masak nasi goreng hanya

REVIEW : DIM SUM SEDAP DI WESTSIDE BISTRO, SHAH ALAM CONVENTION CENTREREVIEW : DIM SUM SEDAP DI WESTSIDE BISTRO, SHAH ALAM CONVENTION CENTRE



Dim sum adalah antara kegemaran kami berdua. Sangat suka sebab kononnya macam hidangan yang sihat sebab dim sum kan dikukus? So macam boleh makan banyak-banyak hehehe. Ajaran salah ni. So bila saya ternampak offer ni dalam Groupon, saya memang terus beli. Tak tunggu dah sebab takut bila tangguh, saya terlupa

TEATER ISTANA BUDAYA : Tenggelamnya Kapal Van Der WjickTEATER ISTANA BUDAYA : Tenggelamnya Kapal Van Der Wjick



Dah lama sebenarnya saya tak menonton teater. Sebab takde yang best. Kadang ada yang best, tapi dah terlepas. Dah tu pulak, Istana Budaya kat tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur yang sentiasa ‘hidup’ tu. Saya memang tak pernah minat filem dari Indonesia. Tapi selepas diperkenalkan di Public Speaking Mastery, saya memang suka

CUTI KRABI : Ruen Sukhotai Massage yang BESTCUTI KRABI : Ruen Sukhotai Massage yang BEST



Salah satu perkara yang saya nak sangat buat berulang kali di Krabi adalah MASSAGE.  (sumber : Google) Memang salah satu cara kami reward diri adalah dengan berspa. Dan lagi memang Thailand dan Indonesia terkenal dengan spa yang best dan murah. Contohnya, Reflexology Massage cuma 300Baht sahaja di Krabi. Dalam RM37.00

2 Jan yang PALING BEST sebab Suami buat SURPRISE PARTY…2 Jan yang PALING BEST sebab Suami buat SURPRISE PARTY…



Satu perkara yang saya tak biasa adalah surprise party. Surprise party untuk diri sendiri. Maknanya, orang buat untuk kita. Biasanya, saya buat untuk orang. Adik-beradik. Kawan-kawan. So, bila tak biasa, kita tak expect pun ada untuk celebrate birthday. Memang tak jangka tak tahu langsung. Pandai suami pakat dengan adik-beradik. Birthday

CUTI KRABI : Gerai makanan jalanan – Pedulikan DIETCUTI KRABI : Gerai makanan jalanan – Pedulikan DIET



Satu perkara yang best di Krabi adalah makanan. Halal food memang senang di sana, hanya perlu tengok tanda HALAL dan juga peniaga memakai tudung. Namun masih perlu berhati-hati sebab ada 1-2 kedai yang mengatakan mereka adalah restoran HALAL tetapi menawarkan beer dan minuman beralkohol. Dan staf mereka tiada yang memakai

“MAK KITA KATA TAK BOLEH BAGI KAWAN PINJAM.”“MAK KITA KATA TAK BOLEH BAGI KAWAN PINJAM.”



Hari pertama sekolah. Aku ke sekolah bersendirian.  Tanpa ayah, tiada ibu. Abang di sekolah lain. Aku dihantar oleh pakcik.  Pakcik inilah yang membantu membesarkan aku adik-beradik. Abang Ali di sekolah menengah. Jauh sekolahnya. Jadi kena bangun pagi-pagi, mandi air sejuk.  Pakai baju putih dan seluar hijau.  Baju sekolah yang orang

CUTI KRABI : Krabi Night Market – Hancur..CUTI KRABI : Krabi Night Market – Hancur..



Pasar Malam Krabi ini amat ditunggu-tunggu. Cumanya, janganlah letak high hope sangat dengan barang-barang kat sini. Kena pandai pilih. Tawar menawar pun boleh di sini. Fokus saya kat Krabi Night Market adalah t-shirt, key chain/fridge magnet untuk kawan-kawan office, bag Krabi dan juga makanan. Hehe. Bajet untuk Krabi Night Market ni

Me Time @ IKEA DamansaraMe Time @ IKEA Damansara



ME TIME ***********  Sempena meraikan kemenangan pasukan Selangor di Piala Malaysia, saya ke Ikea Damansara.  Mahu melihat barangan keperluan untuk bengkel baru.  Mahu makan meatballs di reatorannya.  Kelihatan tidak ramai pengunjung.  Ikea Cheras yang lebih besar saiznya mungkin menjadi pilihan.  Tapi seronok sebab mudah nak berwindow shopping.  Ambil Senarai Beli-Belah

HOMEMADE SIEW PAU RESEPI ASLI MOHD CHANHOMEMADE SIEW PAU RESEPI ASLI MOHD CHAN



HOMEMADE SIEW PAU RESEPI ASLI MOHD CHAN ************************  Malam ini saya diet. Kahkahkah *baca: menangis*  Saya tertarik dengan menu baru Mohd Chan ini. Siew Pau.  Saya agak macam pau ayam yang digoreng. Rupanya salah!  Ianya adalah Roti Berinti yang dipanggang. Atau Roasted Bun.  Cumanya resepi asal, roti ini menggunakan minced

INSTITUTIONALISING FOR LONG TERM SUCCESSINSTITUTIONALISING FOR LONG TERM SUCCESS



INSTITUTIONALISING FOR LONG TERM SUCCESS ****************************************  Dalam kelas Ibu Hanim, setiap awal sesi, akan ada recap dari kelas sebelumnya.  Supaya kawan-kawan yang tidak hadir kelas sebelumnya boleh faham sedikit apa yang dipelajari.  Ilmu Ibu yang kami pelajari ni sangat praktikal.  Boleh terus apply dalam bisnes atau jawatan kita.  Saya cuma

CUTI KRABI : Kami Rancang Tapi Kami Tak Buat Pun Tapi Kami Tak Menyesal..CUTI KRABI : Kami Rancang Tapi Kami Tak Buat Pun Tapi Kami Tak Menyesal..



Yang ni memang kelakar. Lain yang kami rancang, lain yang kami buat. Konon nak experience, tapi keselesaan yang kami pilih. Apa yang kami rancang tapi kami tak buat pun, tapi kami tak menyesal. 1) Rancang naik bas je. Tapi bila depan kaunter, suami kata “Kita naik teksi je lah. Senang