Hari Sabtu yang lepas, saya peruntukkan untuk menggembirakan hati bonda saya. Beliau mengajak ke KL, katanya ingin membeli-belah kain, brooch dan lain-lain. 


Namun, kesihatan beliau kurang memuaskan maka perancangan ditukar kepada membeli-belah pokok-pokok di nurseri di kawasan Sungai Buloh.


Kali ini katanya ingin membeli pokok orkid dan tanah sahaja. Lainnya banyak nak tengok-tengok aje.


Sampai ke kedai orkid yang biasa kami kunjungi, punyalah seronok bonda saya melihat banyak bunga orkid sedang berkembang. Harga pula murah kerana biasa berurusan di sini.


Kemudian, bergerak ke nurseri bunga yang terletak di Jalan Subang-Sungai Buloh. Lagilah seronok.  Dalam pada nak tengok-tengok aje, membeli jugalah bunga bernilai RM50.00. Murah sangat sebab dapat sepasu ros merah RM15.00, sepasu ros merah RM13.00, pokok puding 3 pokok RM10.00 dan pokok bunga cantik 3 pokok RM10.00 serta tanah 2 bag RM2.00.


Jam 1.00 tengahari, saya menerima panggilan dari suami. Katanya bapak sakit dan dimasukkan ke hospital. Bila ditanya apa perancangan,  beliau kata belum ada lagi. 10 minitt kemudian, sah kami pulang ke Muar.


Tetapi bertolak malam kerana beliau perlu menyelesaikan janji beliau kepada pelanggan. Kereta kami juga perlu ditukar tayar belakang dan dicuci agar perjalanan kami mudah dan selamat.


Alhamdulillah,  perjalanan lancar dan kami tiba di Muar pada jam 12.00 tengah malam.


Alhamdulillah juga kerana esoknya, bapak telah didiscaj dari hospital dan kami dapat meluangkan masa bersama beliau sebelum pulang ke sarang pada hari Isnin.