Yoga sebagai pilihan lebih sihat

Yoga sebagai pilihan lebih sihat. Saya baru berjinak-jinak dengan yoga. Saya pilih yoga berbanding Tabata, HIIT, LIIT dan lain-lain atas sebab consistency. Juga atas faktor kesihatan iaitu anemia and heart palpilation. Juga faktor saiz badan hehe. Dan stamina. Jadi Yoga ddipilih adalah sebagai pilihan yang lebih sihat. Yoga lebih tenang. Lebih mudah untuk ikut. Simple […]

Continue Reading...

Tips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDAS

Bahulu ni memang snek yang evergreen. Pada masa sekarang ni, amatlah mudah untuk mendapatkan bahulu sebab ianya telah mula dikeluarkan secara besar-besaran atau mass production. Namun jika ingin membuatnya sendiri, berikut adalah tips bahulu tradisional lembut dari Dhiaza PeDAS, seorang peserta program PeDAS atau Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat. Sedikit tentang Bahulu Sekupang Dhiaza, iaitu pengeluar […]

Continue Reading...

Door Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDAS

Door gift atau biasanya dipanggil party favors adalah hadiah kecil yang diberikan kepada para tetamu di sesebuah majlis keraian sebagai tanda terima kasih atas kehadiran mereka dan juga biasanya sebagai kenang-kenangan kepada majlis itu. Dan ianya menjadi satu cara untuk tuan rumah dan keluarga untuk menjadikannya sebagai sedekah. Atas sebab inilah, ramai yang mencari-cari door […]

Continue Reading...

Tips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDAS

Sekiranya kita baru sahaja mula memikirkan untuk mendekorasi rumah, dan ruang pertama yang ada di dalam senarai adalah ruang tamu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memulakan projek deko. Saya kongsikan beberapa tips menghias ruang tamu dari Izzahrra PeDAS. PeDAS adalah satu program yang memfokuskan kepada Perkhidmatan E-Dagang Setempat atau ringkasnya PeDAS yang di […]

Continue Reading...

Kedai Perabot Online Izzahrra PeDAS

Perabot merupakan antara satu perkara yang sangat penting dalam sesebuah rumah. Pemilikan perabot yang bersesuaian dengan saiz rumah dan konsep hiasan dalaman akan membuatkan rumah kita bertambah cantik dan lebih selesa untuk didiami. Namun begitu, membeli perabot secara dalam talian atau online bukanlah satu perkara yang mudah, terutamanya jika tidak mempunyai maklumat yang lengkap tentang […]

Continue Reading...

Doorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDAS

Bagi pengantin yang bakal melangsungkan majlis perkahwinan selepas musim COVID-19 ni, atau ibu ayah yang inginkan majlis akikah atau ada majlis keraian yang berunsurkan tradisional, boleh dapatkan Doorgift Biskut Kelapa Perak PeDAS yang dikeluarkan oleh Shahrinie Food Industries. Biskut kelapa ni sememangnya telah terkenal sejak dahulu lagi, lebih-lebih lagi di kalangan ibu bapa yang lahir […]

Continue Reading...

Biskut Kelapa Asli Shahrinie PeDAS

Saya tak tahu kenapa saya tak suka akan biskut kelapa. Mungkin sebab dulu-dulu bila pergi kedai runcit, nampak biskut kelapa ni diletakkan dalam balang kaca besar dengan penutup balang berwarna merah. Sesiapa sahaja yang mahukan biskut kelapa ni boleh mengambilnya sendiri menggunakan penyepit. Tapi budak-budak kan, rasa macam susah sangat nak guna penyepit, biasanya masukkan […]

Continue Reading...

Arils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDAS

Saya paling gembira bila saya nampak pengantin pakai capal semasa di majlis pernikahan atau majlis persandingan. Saya rasa bila seorang lelaki, terutamanya sang pengantin, kehandsomeman mereka terserlah dengan kuat sekali! Hahaha sebab terasa rugi kenapalah saya tak berjumpa dengan Arils kasut pengantin lelaki melayu PeDAS pada tahun kami berkahwin. Sebagai pengeluar alas kaki tradisional melayu, […]

Continue Reading...

Capal Kulit Asli Arils PeDAS

Capal. Antara warisan Melayu yang saya sangat suka. Semasa merancang pemakaian semasa majlis nikah dan majlis bersanding, saya memang minta, atau sebenarnya paksa hehehe, bakal suami saya tu pakai capal. Punyalah cerewet saya pada masa tu dan takut bakal suami tu tersalah beli menyebabkan saya sendiri pergi beli capal di Jalan Tuanku Abdul Rahman dan […]

Continue Reading...

Butik Muslimah Fatma Sofia PeDAS

Pakaian muslimah ataupun busana muslimah semakin mendapat tempat di kalangan wanita Islam di seluruh dunia, sehinggakan wujud Minggu Fesyen atau Fashion Week khas untuk pakaian muslimah di kota-kota ternama di dunia. Industri fesyen dunia ini sangatlah besar dengan nilai USD1.78 trillion hanya pada Februari 2019 sahaja. Walau bagaimana pun, industri fesyen bagi wanita muslimah masih […]

Continue Reading...

Sambal Pecal Segera Lahza PeDAS

Apabila saya berkahwin dengan orang Jawa, salah satu makanan yang saya enjoy adalah pecal. Pecal atau nama asalnya pecel adalah satu jenis salad orang Jawa atau sayur-sayuran yang dicelur dan dicampurkan dengan kuah pecal, biasanya kami makan dengan nasi panas dengan ikan yang digoreng garing, fuhhh hilang malu dengan mak mertua hahaha. Kuah pecal ni, […]

Continue Reading...

Kambing Perap Ansal Ternak PeDAS

Kambing perap dan kemudiannya di bakar merupakan satu menu yang sentiasa popular dan menjadi pilihan samada masa makan dengan keluarga, semasa jamuan kenduri, semasa akikah dan juga pada masa berkelah di tepi pantai atau di tepi sungai. Sejuk-sejuk keluar air perut lapar, dapat pulak makan kambing panggang memang heaven giler. Kalau suka makan kambing BBQ […]

Continue Reading...

Petua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS

Pening kepala atau sakit kepada adalah satu tanda yang tidak boleh diabaikan. Pening boleh menunjukkan bahawa badan kita sedang menghadapi stress atau ia adalah result dari medical disorder seperti migrain atau tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membawa kepada penemuan penyakit-penyakit lain. Pening kepala tidak boleh dipandang enteng kerana ia boleh menggangu kehidupan kita. Kali […]

Continue Reading...

Tips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDAS

Pakaian muslimah semakin menjadi pilihan dan semakin popular di kalangan wanita muslim. Dulu-dulu bila berbicara tentang pakaian muslimah, yang ada pilihan hanyalah jubah sahaja. Dan jubah yang ada di pasaran banyaknya berwarna hitam kerana ia diimport dari negara-negara Timur Tengah seperti Dubai dan sebagainya. Tetapi, permintaan yang banyak menyebabkan pasaran pakaian muslimah menjadi semakin besar […]

Continue Reading...

Pakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDAS

Sejak beberapa tahun lepas, pakaian yang mematuhi syariah semakin menjadi pilihan. Banyak butik mula memfokuskan kepada pengeluaran pakaian-pakaian yang dikatakan patuh syariah, termasuklah pakaian muslimah Cetusan Hatie usahawan PeDAS yang dinaungi oleh MDEC. Baca mengenai baju menyusu patuh syariah di sini. Apa yang menarik tentang Cetusan Hatie adalah mereka memperkenalkan produk-produk pemakaian patuh syariah untuk […]

Continue Reading...

Baju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDAS

Semenjak kempen menyusukan sendiri bayi-bayi yang dijalankan oleh pelbagai pihak, permintaan terhadap baju menyusu semakin meningkat. Ada juga butik ibu mengandung dan peralatan bayi menawarkan breastfeeding cover, iaitu sehelai kain lebar yang disangkutkan di leher dan menutupi bayi supaya mudah untuk bayi menyusu di mana-mana tanpa mendedahkan dada si ibu. Bagi wanita muslim yang bertudung, […]

Continue Reading...

Resepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDAS

Taufufah merupakan satu pencuci mulut yang terkenal di kalangan kaum Cina tetapi memandangkan kita ni hidup di bumi Malaysia yang berbilang bangsa, taufufah juga menjadi terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Sekiranya gemarkan taufufah, apa kata kita buat sendiri di rumah menggunakan resepi taufufah air soya Fani Soy PeDAS iaitu Puan Siti Jamilah yang mengusahakan perniagaan […]

Continue Reading...

Biskut Lutut Rasso Tanjong PeDAS

Kesian saya. Saya tak pernah tahu tentang biskut lutut Rasso Tanjong PeDAS yang betul-betul sedap bila dicicah dengan Kopi O panas. Hahaha dah umur 40 tahun lebih baru tahu yang biskut yang saya panggil biskut keras kebatun tu nama sebenarnya adalah biskut lutut. Masa mula-mula dapat tahu, saya asyik ketawa je. Dah kenapa kau dipanggil […]

Continue Reading...

Bengkung Ibu Anis Kissmiss PeDAS

Saat mula tahu tentang kehamilan, perasaan jadi bercampur baur. Excited, nervous, gembira, risau, takut, jadi macam-macamlah. Perut tu kejap kecut, kejap kembang hahaha. Salah satu perkara yang saya terfikir adalah tentang proses berpantang. Saya adalah antara orang yang sangat percaya kepada proses berpantang. sebab saya tahu ianya akan memberikan manfaat dan kebaikan jangka panjang untuk […]

Continue Reading...

Snek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDAS

Snek merupakan makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Ianya dimakan di antara waktu makan utama dan biasanya makanan snek sedap dan lazat tetapi kurang atau tidak berkhasiat dan penuh dengan lemak, gula dan garam [1]. Secara puratanya, individu dewasa akan mengambil snek sekurang-kurangnya sekali dalam satu hari. Dianggarkan bahawa pada tahun 2025 ini, industri […]

Continue Reading...

Door Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDAS

Kacang potong atau dikenali juga sebagai Bepang Kacang merupakan snek tradisional popular dan sering menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kacang potong juga popular sebagai hidangan snek di musim perayaan kerana bahan-bahan ramuannya terdiri dari bahan yang mudah didapati iaitu kacang, gula dan bijan. Ia juga popular untuk majlis perkahwinan dan sering dipilih menjadi juadah untuk tetamu. […]

Continue Reading...

Kebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS

Minyak kelapa dara telah digunakan seawal 4,000 tahun yang lepas di dalam bidang perubatan Ayurveda. Mengetahui akan hal ini, Baihaq Enterprise dengan jenama Baihaq VCO telah mengeluarkan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) berkualiti tinggi. Ikuti perkongsian kebaikan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS iaitu Puan Nurul Hidayah Baharudin. Daripada banyak-banyak sharing Puan […]

Continue Reading...

Pengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS

Baihaq Enterprise merupakan pengeluar minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS yang dibimbing oleh MDEC. Telah beroperasi lebih 2 tahun, Baihaq Enterprise telah berjaya mengeluarkan minyak kelapa dara berkualiti tinggi tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan virgin coconut oil atau ringkasnya VCO, Baihaq Enterprise hanya memilih dan menggunakan buah kelapa yang berkualiti tinggi sahaja. Baca tentang […]

Continue Reading...

Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS

Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC. Pada masa lalu, minyak kelapa telah […]

Continue Reading...

Kuih Frozen Aizan’s Food PeDAS

Selalunya, kalau hari cuti hujung minggu, kita dan keluarga tak ke mana-mana, hanya duduk rumah, perasan tak kita akan selalu kat dapur je? Mula-mula masak untuk sarapan. Kemudian masak untuk lunch pulak. Maybe sekaligus masak banyak untuk dinner sekali. Tapi bila dah petang, saya selalu buntu nak masak apa untuk minum petang pulak. Paling simple […]

Continue Reading...

Khasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDAS

Madu merupakan ‘Superfood’ atau makanan terulung Malaysia yang pertama diiktiraf di mata dunia. Mempunyai nilai pasaran yang tinggi, madu amat mudah didapati di Malaysia kerana banyak spesis-spesis lebah yang sesuai hidup di kawasan tropika dan kawasan sub-tropika. Madu kelulut terdiri daripada fruktosa dan glukosa iaitu sejenis gula, asid organik, asid fenolik, asid amino, protein, enzim, […]

Continue Reading...

Lulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDAS

Meliponini atau lebih dikenali dengan nama Lebah Kelulut adalah lebah yang tidak mempunyai sengat namun boleh mengeluarkan madu sama seperti lebah madu. Lebah jenis ini selalunya mudah didapati di kawasan beriklim tropika dan sub-tropika seperti Malaysia, Australia dan juga kawasan tropika di Amerika. Dianggarkan terdapat sebanyak 500 jenis atau spesis lebah kelulut di seluruh dunia! […]

Continue Reading...

Bahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDAS

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahulu sentiasa menjadi pilihan para pengantin sebagai door gift majlis perkahwinan mereka. Ini kerana bahulu merupakan makanan snek popular di Malaysia, selain dari ianya tahan lama dan mudah untuk diuruskan. Manakala door gift adalah hadiah dari pihak pengantin kepada semua tetamu sebagai penghargaan di atas kehadiran mereka dalam meraikan pengantin. […]

Continue Reading...

Azzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDAS

Bahulu, satu lagi kudapan atau snek kegemaran ramai, terutamanya saya hahaha. Bahulu merupakan makanan snek tradisional bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Dikatakan bahulu ini hampir sama dengan Madeleine, sejenis kek span yang terkenal dari Perancis. Bahulu sering menjadi pilihan semasa Hari Raya dan juga majlis perkahwinan sebagai snek dan pencuci mulut. Azzu Bahulu Ledang Johor […]

Continue Reading...

Petua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDAS

Cendol adalah satu minuman yang sangat digemari, terutama sekali pada musim Ramadhan. Namun begitu, bagi penggemar cendol, adalah lebih best jika kita dapat sediakan sendiri cendol sebagai juadah berbuka puasa yang mana, kita dapat nikmati cendol sepuas-puasnya dari waktu berbuka sampailah waktu sahur nanti. Hahaha sedapnya. Jadi, saya bertanyakan kepada Puan Nordiyana Sudari apakah petua […]

Continue Reading...

Ajidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDAS

Cendol adalah antara pencuci mulut yang famous di Malaysia, malahan dikatakan antara makanan yang terkenal di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia dan juga Brunei. Apakah itu cendol? Cendol merupakan satu pencuci mulut yang terdiri daripada ais yang dihancurkan, cendol yang berwarna hijau yang dibuat dari tepung beras, santan kelapa dan juga gula melaka yang dicairkan. […]

Continue Reading...

Khasiat Sarang Burung Walet PeDAS

Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan pasaran bernilai RM1.5 billion! Dengan harga sehingga RM4,000 sekilogram, permintaan terbesar dunia untuk sarang burung walet adalah dari negara China yang amat mempercayai khasiat produk ini. Disertakan perkongsian khasiat sarang burung walet PeDAS dari Puan Nuraslina yang merupakan pengasas kepada minuman sarang burung walet […]

Continue Reading...

Produk Sarang Burung Walet Malaysia PeDAS

Sejak beberapa tahun lepas, burung walet menjadi sangat popular di Malaysia. Dengan saiz pasaran di Malaysia sahaja berjumlah RM1.5 Billion dan harga sarang burung walet boleh mencecah RM4,000 sekilogram, Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga TERBESAR di dunia selepas Indonesia dan Thailand. Nuras Secret Enterprise telah mengeluarkan produk Sarang Burung Walet Malaysia PeDAS atau […]

Continue Reading...

Minuman Sarang Burung Sayap Walet PeDAS

Sejak kebelakangan ini, sarang burung semakin menjadi perhatian, lebih-lebih lagi untuk sarang burung walet. Mungkin kerana harganya yang boleh mencecah RM4,000 sekilogram menyebabkan permintaan sarang burung semakin meningkat. Dikatakan industri ini bernilai RM1,500,000,000 atau RM1.5 billion, ini hanya pasaran di Malaysia sahaja tau! Dan Malaysia adalah pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan […]

Continue Reading...

Sambal Ikan Bilis Seri Nenda PeDAS

Sambal merupakan sebahagian dari hidup seorang warga Malaysia, lagi-lagi orang melayu. Kalau takde sambal, rasa macam kurang je selera. Waktu sarapan, kita makan Nasi Lemak dengan sambal, lunch pulak Ikan Berlada, petang makan Cucur Udang cicah sambal tumis pastu malam makan Mee Goreng. Hahaaha memang kena ada sambal rupanya. Tapi, pada saya, sambal adalah antara […]

Continue Reading...

Tips Corak Batik Tidak Luntur dari Zieyra Design Usahawan PeDAS

Berbual dengan Puan Radziah Mat Salleh, pemilik kepada Zieyra Design pengusaha dan pembekal kain pasang batik Kelantan, saya maklumkan yang Batik Sutera adalah antara baju yang susah untuk dijaga dan mahal! Mahal sebab every time pakai, kena hantar dry cleaning. Pernah ada sehelai baju batik yang warnanya luntur lepas dicuci tangan. Jadi beliau berkongsi tips corak batik […]

Continue Reading...

Zieyra Design Pengusaha Batik Lukis Kelantan usahawan PeDAS

Batik merupakan satu seni kraftangan dan ianya telah diiktiraf sebagai pakaian kebangsaan Malaysia. Dalam usaha untuk menyokong dan memartabatkan industri batik di Malaysia, Kerajaan Malaysia telah mewajibkan kakitangan kerajaan untuk memakai pakaian berasaskan batik pada tahun 2005 pada setiap 1 haribulan dan 15 haribulan setiap bulan. Namun pada tahun 2008, pemakaian batik telah ditetapkan pada […]

Continue Reading...

Pengusaha Kerepek Peria Pahang Wanz Bites PeDAS

Menurut Statistik Jabatan Pertanian, Pahang merupakan negeri yang mempunyai keluasan tanaman terbesar di Semananjung Malaysia. Dan untuk PERIA sahaja, nilai pengeluaran pada tahun 2017 adalah sebanyak RM43 juta! Ini untuk peria manakala untuk peria katak, hasilnya adalah sebanyak RM4.6 juta. Patutlah pengusaha kerepek peria Pahang Wanz Bites PeDAS atau crispy peria berperisa berpusat di Pahang. […]

Continue Reading...

Admires Lip Matte Mesra Wudhu PeDAS

Did you know, betapa besarnya industri kecantikan seluruh dunia? Hehehe ke saya sorang je baru tahu yang industri kecantikan dunia adalah sebesar USD532 Billion dan dijangka akan meningkat kepada USD805 Billion pada tahun 2023! Dan statistik ini hanyalah untuk KOSMETIK sahaja tau. Dan market share untuk LIPSTICK sahaja bernilai USD11.5 Billion dalam tahun 2018. Pada […]

Continue Reading...

Admires Lip Matte Halal Malaysia PeDAS

Orang Sumeria kuno dikatakan menjadi orang yang mencipta dan memakai lipstick 5,000 tahun yang lalu. Mereka menghancurkan batu-batu permata dan menggunakan batu permata tersebut sebagai perhiasan di muka mereka, terutamanya di bibir. Manakala Cleopatra pula menghancurkan serangga berwarna merah untuk memerahkan bibir mereka. Pada awal abad ke-20, gincu bibir hanya datang dalam bilangan warna yang […]

Continue Reading...

Khasiat Madu Kelulut Asli Trigona Bee Honey PeDAS

Madu merupakan manisan semulajadi yang dihasilkan oleh lebah daripada jenis lebah madu manakala madu kelulut dihasilkan oleh lebah kelulut yang digelar Miloponini iaitu lebah yang tidak mempunyai sengat. Antara bahan utama di dalam madu adalah karbohidrat, protein dan asid amino, vitamin, mineral dan anti-oksidan serta bahan lain seperti asid organik dan hidroksimetilfurfural. Madu kelulut asli […]

Continue Reading...

Momazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift Kahwin

Tanjak atau tengkolok mula dikenali pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kalau kita tonton filem Tan Sri P. Ramlee bertajuk Hang Tuah, kita boleh nampak betapa segak dan gagahnya Sultan Melaka dan Hulubalang-hulubalang baginda Sultan memakai tanjak. Maka tak hairanlah apabila seorang usahawan mengusahakan Momazing PeDAS pembekal tanjak doorgift kahwin. Momazing Enterprise, atau lebih dikenali sebagai […]

Continue Reading...