Category: Review Usahawan PeDAS

Tips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDASTips Bahulu Tradisional Lembut dari Dhiaza PeDAS



Bahulu ni memang snek yang evergreen. Pada masa sekarang ni, amatlah mudah untuk mendapatkan bahulu sebab ianya telah mula dikeluarkan secara besar-besaran atau mass production. Namun jika ingin membuatnya sendiri, berikut adalah tips bahulu tradisional lembut dari Dhiaza PeDAS, seorang peserta program PeDAS atau Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat. Sedikit tentang

Door Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDASDoor Gift Bahulu Sekupang Dhiaza PeDAS



Door gift atau biasanya dipanggil party favors adalah hadiah kecil yang diberikan kepada para tetamu di sesebuah majlis keraian sebagai tanda terima kasih atas kehadiran mereka dan juga biasanya sebagai kenang-kenangan kepada majlis itu. Dan ianya menjadi satu cara untuk tuan rumah dan keluarga untuk menjadikannya sebagai sedekah. Atas sebab

Idea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDASIdea Bilik Tidur Sempit dari Izzahrra PeDAS



Bilik tidur adalah satu tempat sanctuary atau tempat perlindungan buat saya. Kalau saya masuk bilik tu, maknanya saya ingin menyendiri. Jadi, walaupun bilik di rumah saya kecil kerana rumah saya bersaiz 850 kaki persegi, namun saya tetap menghiasnya dengan indah supaya saya dapat berehat dengan aman dan sentosa di dalamnya.

Tips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDASTips Menghias Ruang Tamu dari Izzahrra PeDAS



Sekiranya kita baru sahaja mula memikirkan untuk mendekorasi rumah, dan ruang pertama yang ada di dalam senarai adalah ruang tamu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memulakan projek deko. Saya kongsikan beberapa tips menghias ruang tamu dari Izzahrra PeDAS. PeDAS adalah satu program yang memfokuskan kepada Perkhidmatan E-Dagang Setempat

Kedai Perabot Online Izzahrra PeDASKedai Perabot Online Izzahrra PeDAS



Perabot merupakan antara satu perkara yang sangat penting dalam sesebuah rumah. Pemilikan perabot yang bersesuaian dengan saiz rumah dan konsep hiasan dalaman akan membuatkan rumah kita bertambah cantik dan lebih selesa untuk didiami. Namun begitu, membeli perabot secara dalam talian atau online bukanlah satu perkara yang mudah, terutamanya jika tidak

Resepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDASResepi Roti Kering Homemade dari Shahrinie PeDAS



Selepas majlis persandingan kami sebelah suami di Muar, bila dah beberapa hari duduk kat rumah, suami saya ajak saya ke Parit Yusof, Muar. Saja nak jalan-jalan, boring dah duduk rumah. Di Parit Yusof ni, ada beberapa lorong kedai-kedai kecil yang jual macam-macam benda yang menggembirakan hati saya. Hahaha yelah saya

Doorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDASDoorgift Biskut Kelapa Perak Shahrinie PeDAS



Bagi pengantin yang bakal melangsungkan majlis perkahwinan selepas musim COVID-19 ni, atau ibu ayah yang inginkan majlis akikah atau ada majlis keraian yang berunsurkan tradisional, boleh dapatkan Doorgift Biskut Kelapa Perak PeDAS yang dikeluarkan oleh Shahrinie Food Industries. Biskut kelapa ni sememangnya telah terkenal sejak dahulu lagi, lebih-lebih lagi di

Biskut Kelapa Asli Shahrinie PeDASBiskut Kelapa Asli Shahrinie PeDAS



Saya tak tahu kenapa saya tak suka akan biskut kelapa. Mungkin sebab dulu-dulu bila pergi kedai runcit, nampak biskut kelapa ni diletakkan dalam balang kaca besar dengan penutup balang berwarna merah. Sesiapa sahaja yang mahukan biskut kelapa ni boleh mengambilnya sendiri menggunakan penyepit. Tapi budak-budak kan, rasa macam susah sangat

Arils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDASArils Kasut Pengantin Lelaki Melayu PeDAS



Saya paling gembira bila saya nampak pengantin pakai capal semasa di majlis pernikahan atau majlis persandingan. Saya rasa bila seorang lelaki, terutamanya sang pengantin, kehandsomeman mereka terserlah dengan kuat sekali! Hahaha sebab terasa rugi kenapalah saya tak berjumpa dengan Arils kasut pengantin lelaki melayu PeDAS pada tahun kami berkahwin. Sebagai

Pakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDASPakaian Muslimah Patuh Syariah Fatma Sofia PeDAS



Kali ini saya ingin menulis tentang satu jenis pakaian muslimah patuh syariah Fatma Sofia PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah kelolaan MDEC atau Malaysia Digital Economy Corporation. Pakaian muslimah yang terpilih kali ini adalah telekung solat. Hahaha yang ini memang perlu betul-betul patuh syariah agar solat kita

Jahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDASJahit Pukal Pakaian Semenyih Fatma Sofia PeDAS



Apa itu jahit pukal? Jahit pukal adalah pesanan menjahit pakaian dalam jumlah yang besar. Berapa besar pesanan pakaian untuk dikira sebagai pukal? Ianya terpulang kepada setiap tailoring house. Ada tailoring house yang terima tempahan pukal bermula dari 10 helai sahaja. Ada juga yang mahukan pesanan minima 100 helai. Dan saya

Butik Muslimah Fatma Sofia PeDASButik Muslimah Fatma Sofia PeDAS



Pakaian muslimah ataupun busana muslimah semakin mendapat tempat di kalangan wanita Islam di seluruh dunia, sehinggakan wujud Minggu Fesyen atau Fashion Week khas untuk pakaian muslimah di kota-kota ternama di dunia. Industri fesyen dunia ini sangatlah besar dengan nilai USD1.78 trillion hanya pada Februari 2019 sahaja. Walau bagaimana pun, industri

Cara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDASCara Perap Kambing Bakar Ansal Ternak PeDAS



Apabila bercakap tentang sos perapan, tugas utama sos perapan adalah untuk menaikkan rasa daging melalui tambahan satu lapisan rasa. Syarat extra selain dari sos perapan yang sedap dalam menjadi kambing bakar kita sedap adalah dengan memilih bahagian daging yang bersesuaian dengan cara kita masak. Ada beberapa cara perap kambing bakar

Pembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDASPembekal Kambing Frozen Melaka Ansal Ternak PeDAS



Selalunya bila suami teringin nak makan kambing, saya akan pergi ke bahagian daging di pasar raya seperti Jaya Grocer, Village Grocer atau TESCO. Tujuannya adalah untuk membeli lamb shoulder yang telah diperap. Hanya ambil, timbang dan bayar. Tapi sebenarnya kambing perap tu tidaklah sesedap yang saya inginkan sehinggalah saya bertemu

Petua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASPetua Redakan Sakit Kepala dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Pening kepala atau sakit kepada adalah satu tanda yang tidak boleh diabaikan. Pening boleh menunjukkan bahawa badan kita sedang menghadapi stress atau ia adalah result dari medical disorder seperti migrain atau tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membawa kepada penemuan penyakit-penyakit lain. Pening kepala tidak boleh dipandang enteng kerana ia

Kelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDASKelebihan Minyak Angin Beraroma dari Zana Therapy Oil Usahawan PeDAS



Dari zaman nenek saya, yang saya panggil Tok Mak, memang sentiasa akan ada beberapa jenis minyak. First, minyak rambut. Minyak rambut favourite Tok Mak adalah minyak Zam-Zam. Kemudian akan ada minyak gamat. Ketiga minyak angin. Haaaa ni ada banyak. Ada warna kuning, ada jugak warna merah dan hijau. Kepanasan dan

Cara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDASCara Membuat Mee Sayur seperti Mee Sudin Usahawan PeDAS



Mee buatan sendiri sebenarnya lebih mudah dibuat dan tak perlukan pun mesin pasta tapi kalau ada lebih bagus la kan? Ini cara membuat mee sayur seperti Mee Sudin usahawan PeDAS yang dikongsikan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahful, pengasas Mee Sudin Melaka. Baca tentang keistimewaan Mee Sudin Melaka di sini.

Keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDASKeistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS



Masa mula-mula dapat tahu tentang mee sayur, saya rasa macam “Hmmm kenapalah mee sayur ni takde zaman saya kena paksa makan sayur?” Hahaha. Tapi inilah keistimewaan Mee Sudin Melaka Usahawan PeDAS yang mengikuti Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat di bawah naungan MDEC. Mee sayur yang dipasarkan di bawah jenama Mee Sudin

Mee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDASMee Sudin Mee Sayur Kering Berkhasiat PeDAS



Mee Sudin mee sayur kering berkhasiat PeDAS adalah merupakan satu produk yang dipasarkan melalui platform e-dagang atau nama penuhnya adalah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat (PeDAS) di bawah kelolaan MDEC. Mee sayur kering ini di bawah jenama Mee Sudin Melaka diasaskan oleh Puan Siti Jamilah binti Mahdul ini beroperasi di kilang

Tips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDASTips Memilih Pakaian Muslimah dari Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Pakaian muslimah semakin menjadi pilihan dan semakin popular di kalangan wanita muslim. Dulu-dulu bila berbicara tentang pakaian muslimah, yang ada pilihan hanyalah jubah sahaja. Dan jubah yang ada di pasaran banyaknya berwarna hitam kerana ia diimport dari negara-negara Timur Tengah seperti Dubai dan sebagainya. Tetapi, permintaan yang banyak menyebabkan pasaran

Pakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDASPakaian Muslimah Cetusan Hatie Usahawan PeDAS



Sejak beberapa tahun lepas, pakaian yang mematuhi syariah semakin menjadi pilihan. Banyak butik mula memfokuskan kepada pengeluaran pakaian-pakaian yang dikatakan patuh syariah, termasuklah pakaian muslimah Cetusan Hatie usahawan PeDAS yang dinaungi oleh MDEC. Baca mengenai baju menyusu patuh syariah di sini. Apa yang menarik tentang Cetusan Hatie adalah mereka memperkenalkan

Baju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDASBaju Menyusu Patuh Syariah Cetusan Hatie PeDAS



Semenjak kempen menyusukan sendiri bayi-bayi yang dijalankan oleh pelbagai pihak, permintaan terhadap baju menyusu semakin meningkat. Ada juga butik ibu mengandung dan peralatan bayi menawarkan breastfeeding cover, iaitu sehelai kain lebar yang disangkutkan di leher dan menutupi bayi supaya mudah untuk bayi menyusu di mana-mana tanpa mendedahkan dada si ibu.

Resepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDASResepi Taufufah Air Soya Fani Soy PeDAS



Taufufah merupakan satu pencuci mulut yang terkenal di kalangan kaum Cina tetapi memandangkan kita ni hidup di bumi Malaysia yang berbilang bangsa, taufufah juga menjadi terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Sekiranya gemarkan taufufah, apa kata kita buat sendiri di rumah menggunakan resepi taufufah air soya Fani Soy PeDAS iaitu Puan

Biskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDASBiskut Lutut Tradisional Sedap Rasso Tanjong PeDAS



Mak saya kata, bila saya sebut tentang biskut lutut, ianya pasti menggamit memori. Ayah kepada Mak saya, iaitu Tok Bak, merupakan seorang polis, jadi mereka agak kerap berpindah randah di dalam Johor mengikut ke mana sahaja Tok Bak ditugaskan. Sehinggalah Tok Bak pencen dan mereka akhirnya menetap di Batu Pahat.

Resepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDASResepi Biskut Kelapa Legend Rasso Tanjong PeDAS



Biskut kelapa ni adalah salah satu kenangan saya semasa berpuasa. Ini kerana Mak akan membakar biskut kelapa ni pada hujung minggu terakhir bulan Ramadhan dannnnn kami tidak dibenarkan menyentuh dan memakannya sehinggalah Hari Raya pertama! Haha perlukan kesabaran yang tinggi ya untuk tidak makan biskut kelapa tu. Saya kongsikan resepi

Bengkung Ibu Anis Kissmiss PeDASBengkung Ibu Anis Kissmiss PeDAS



Saat mula tahu tentang kehamilan, perasaan jadi bercampur baur. Excited, nervous, gembira, risau, takut, jadi macam-macamlah. Perut tu kejap kecut, kejap kembang hahaha. Salah satu perkara yang saya terfikir adalah tentang proses berpantang. Saya adalah antara orang yang sangat percaya kepada proses berpantang. sebab saya tahu ianya akan memberikan manfaat

Barut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDASBarut Baby Homemade Selesa Anis Kissmiss PeDAS



Saat mengetahui yang saya hamil, saya dah terbayang momen-momen manis (dan stress hahaha) dalam memilih barang keperluan bayi. Saya ni sangat percaya kepada keperluan berpantang, jadi untuk baby pun kena ikut mommynya berpantang jugaklah. Dan saya pulak sejenis yang sukakan benda-benda cantik kiut miut ni, jadinya saya memang tertarik dengan

Snek Rangup Kacang Gula

Snek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDASSnek Rangup Kacang Gula Noors Cookies PeDAS



Snek merupakan makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Ianya dimakan di antara waktu makan utama dan biasanya makanan snek sedap dan lazat tetapi kurang atau tidak berkhasiat dan penuh dengan lemak, gula dan garam [1]. Secara puratanya, individu dewasa akan mengambil snek sekurang-kurangnya sekali dalam satu hari. Dianggarkan bahawa

Door Gift Kacang Potong

Door Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDASDoor Gift Kacang Potong Noor Cookies PeDAS



Kacang potong atau dikenali juga sebagai Bepang Kacang merupakan snek tradisional popular dan sering menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kacang potong juga popular sebagai hidangan snek di musim perayaan kerana bahan-bahan ramuannya terdiri dari bahan yang mudah didapati iaitu kacang, gula dan bijan. Ia juga popular untuk majlis perkahwinan dan sering

Kacang Potong Noors Cookies

Kacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDASKacang Potong Noors Cookies Usahawan PeDAS



Masa saya mula-mula dapat sepeket kacang potong ni, saya telah mula tertarik sebab packaging nya sangat menarik dan cantik, setanding jenama antarabangsa. Dan bila baca namanya adalah kacang potong, saya tak boleh bayangkan kacang potong ni macam mana hehehe. Rupa-rupanya kacang potong ni saya panggil bepang kacang. Tapi ada beza

Kebaikan minyak kelapa dara

Kebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASKebaikan Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara telah digunakan seawal 4,000 tahun yang lepas di dalam bidang perubatan Ayurveda. Mengetahui akan hal ini, Baihaq Enterprise dengan jenama Baihaq VCO telah mengeluarkan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) berkualiti tinggi. Ikuti perkongsian kebaikan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS iaitu Puan Nurul Hidayah

Pengeluar Minyak VCO Perak

Pengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDASPengeluar Minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS



Baihaq Enterprise merupakan pengeluar minyak VCO Perak Baihaq usahawan PeDAS yang dibimbing oleh MDEC. Telah beroperasi lebih 2 tahun, Baihaq Enterprise telah berjaya mengeluarkan minyak kelapa dara berkualiti tinggi tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan virgin coconut oil atau ringkasnya VCO, Baihaq Enterprise hanya memilih dan menggunakan buah kelapa yang

Minyak Kelapa Dara Baihaq

Minyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDASMinyak Kelapa Dara Baihaq Usahawan PeDAS



Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC. Pada

Tips Membuat Kuih Frozen

Tips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDASTips Membuat Kuih Frozen dari Aizan Food PeDAS



Semasa berbual dengan Puan Nor Aizan Abdul Hamid, pengasas bagi kuih muih tradisional sejuk beku, saya ada maklumkan pada beliau bahawa membuat kuih adalah sangat susah dan cerewet serta mengambil masa. Dahlah resepi kuih-kuih tradisional ni selalunya menghasilkan adunan yang banyak, jadi saya tak pernah berminat nak buat sendiri kuih

Kuih Tradisional Sejuk Beku

Kuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDASKuih Tradisional Sejuk Beku Aizan Food PeDAS



Kalau bercakap tentang kuih frozen, memang banyak boleh kita sembang sebab saya antara penggemar makanan sejuk beku, dari kuih-muih sehinggalah ke lauk-pauk frozen. Sebab itu saya teruja dengan kuih tradisional sejuk beku Aizan Food PeDAS, program Perkhidmatan E-Dagang Setempat, di bawah jenama Aizan’s Food yang telah beroperasi selama 7 tujuh

Pembekal Door Gift Kerepek

KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDASKerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS



Setiap kali saya menerima kerepek sebagai door gift perkahwinan, dan dapat pulak kerepek yang sedap, saya selalu tertanya-tanya di mana mereka memborong kerepek yang sedap ni. Dan sekarang ini, saya telah bertemu dangan KerepekMART Pembekal Door Gift Kerepek Usahawan PeDAS. Usahawan PeDAS ini adalah sekumpulan usahawan yang dinaungi dan dibimbing

Resepi Kerepek Pisang Rangup

Resepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDASResepi Kerepek Pisang Rangup KerepekMART PeDAS



Kerepek, tak kira apa jenis kerepek memang menjadi kesukaan, malahan boleh dikatakan menjadi kegilaan di dalam keluarga saya. Tapi kalau dapat beli kerepek pisang, memang cepat je licin, sampai tak sempat nak transfer dari plastik ke balang. Sebab itu, saya selalu pastikan ada stok kerepek kat rumah. Tapi kadang kala

Resepi Wanpaku Rendah Kalori

Resepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDASResepi Wanpaku Rendah Kalori Usahawan PeDAS



Sandwich biasanya adalah gabungan antara sayur-sayuran, protein seperti keju, daging, ayam, ikan yang diletakkan di antara 2 keping roti. Manakala Sandwich Wanpaku atau Wanpaku Sando adalah sandwich yang telah mula terkenal di Jepun sejak tahun 2016 lagi. Sando adalah panggilan orang Jepun kepada sandwich, sekali dengar macam abang sado je

Cara Makan Madu Kelulut

Cara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDASCara Makan Madu Kelulut dari Lulu Tree PeDAS



Sejak berusia 40 tahun ni, dan dikejutkan dengan pelbagai berita tentang kesihatan dan kematian rakan kenalan atau celebriti dan artis, saya semakin tegar untuk menjaga kesihatan. Kalau dahulu ianya adalah pilihan, sekarang ini tidak lagi malahan ianya adalah wajib untuk menjaga kesihatan. Salah satu cara saya menjaga kesihatan diri dan

Khasiat Makan Madu Setiap Hari

Khasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDASKhasiat Minum Madu Setiap Hari Lulu Tree Usahawan PeDAS



Madu merupakan ‘Superfood’ atau makanan terulung Malaysia yang pertama diiktiraf di mata dunia. Mempunyai nilai pasaran yang tinggi, madu amat mudah didapati di Malaysia kerana banyak spesis-spesis lebah yang sesuai hidup di kawasan tropika dan kawasan sub-tropika. Madu kelulut terdiri daripada fruktosa dan glukosa iaitu sejenis gula, asid organik, asid

Lulu Tree Madu Kelulut

Lulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDASLulu Tree Madu Kelulut Usahawan PeDAS



Meliponini atau lebih dikenali dengan nama Lebah Kelulut adalah lebah yang tidak mempunyai sengat namun boleh mengeluarkan madu sama seperti lebah madu. Lebah jenis ini selalunya mudah didapati di kawasan beriklim tropika dan sub-tropika seperti Malaysia, Australia dan juga kawasan tropika di Amerika. Dianggarkan terdapat sebanyak 500 jenis atau spesis

petua bahulu lembut dan sedap

Petua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDASPetua Bahulu Sedap dan Lembut dari Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Bahulu ni memang makanan tradisional turun temurun yang selalu menggamit memori saya. Selalu teringat pada Tok Mak, ibu kepada bonda saya. Saya tak ingat langsung apa-apa tentang Tok Beh dan Tok Long, ayah dan ibu sebelah Ayah saya, kerana mereka telah pergi dahulu sebelum saya lahir dan semasa saya masih

Bahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDASBahulu Door Gift Johor Azzu Bahulu Ledang PeDAS



Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahulu sentiasa menjadi pilihan para pengantin sebagai door gift majlis perkahwinan mereka. Ini kerana bahulu merupakan makanan snek popular di Malaysia, selain dari ianya tahan lama dan mudah untuk diuruskan. Manakala door gift adalah hadiah dari pihak pengantin kepada semua tetamu sebagai penghargaan di atas

Azzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDASAzzu Bahulu Ledang Johor Usahawan PeDAS



Bahulu, satu lagi kudapan atau snek kegemaran ramai, terutamanya saya hahaha. Bahulu merupakan makanan snek tradisional bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Dikatakan bahulu ini hampir sama dengan Madeleine, sejenis kek span yang terkenal dari Perancis. Bahulu sering menjadi pilihan semasa Hari Raya dan juga majlis perkahwinan sebagai snek dan pencuci

Petua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDASPetua Santan Cendol Tahan Lama dari Ajidyan Cendol PeDAS



Cendol adalah satu minuman yang sangat digemari, terutama sekali pada musim Ramadhan. Namun begitu, bagi penggemar cendol, adalah lebih best jika kita dapat sediakan sendiri cendol sebagai juadah berbuka puasa yang mana, kita dapat nikmati cendol sepuas-puasnya dari waktu berbuka sampailah waktu sahur nanti. Hahaha sedapnya. Jadi, saya bertanyakan kepada

Kedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDASKedai Cendol Durian Pagoh Ajidyan Cendol PeDAS



Pagoh merupakan salah satu daerah di negeri Johor, dan sekarang ini, wakil rakyat Parlimen Pagoh iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan Perdana Menteri ke-8 Malaysia yang baru sahaja dilantik pada 29 Februari 2020. Pagoh juga merupakan antara pengeluar durian di kawasan Johor. Di kawasan Pagoh ini, terdapat satu kedai cendol

Ajidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDASAjidyan Cendol Sedap Pagoh Usahawan PeDAS



Cendol adalah antara pencuci mulut yang famous di Malaysia, malahan dikatakan antara makanan yang terkenal di Asia Tenggara seperti di Singapura, Indonesia dan juga Brunei. Apakah itu cendol? Cendol merupakan satu pencuci mulut yang terdiri daripada ais yang dihancurkan, cendol yang berwarna hijau yang dibuat dari tepung beras, santan kelapa dan

Khasiat Sarang Burung Walet PeDASKhasiat Sarang Burung Walet PeDAS



Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga terbesar di dunia dengan pasaran bernilai RM1.5 billion! Dengan harga sehingga RM4,000 sekilogram, permintaan terbesar dunia untuk sarang burung walet adalah dari negara China yang amat mempercayai khasiat produk ini. Disertakan perkongsian khasiat sarang burung walet PeDAS dari Puan Nuraslina yang merupakan pengasas

Produk Sarang Burung Walet Malaysia PeDASProduk Sarang Burung Walet Malaysia PeDAS



Sejak beberapa tahun lepas, burung walet menjadi sangat popular di Malaysia. Dengan saiz pasaran di Malaysia sahaja berjumlah RM1.5 Billion dan harga sarang burung walet boleh mencecah RM4,000 sekilogram, Malaysia merupakan pengeluar sarang burung walet ketiga TERBESAR di dunia selepas Indonesia dan Thailand. Nuras Secret Enterprise telah mengeluarkan produk Sarang

Minuman Sarang Burung Sayap Walet PeDASMinuman Sarang Burung Sayap Walet PeDAS



Sejak kebelakangan ini, sarang burung semakin menjadi perhatian, lebih-lebih lagi untuk sarang burung walet. Mungkin kerana harganya yang boleh mencecah RM4,000 sekilogram menyebabkan permintaan sarang burung semakin meningkat. Dikatakan industri ini bernilai RM1,500,000,000 atau RM1.5 billion, ini hanya pasaran di Malaysia sahaja tau! Dan Malaysia adalah pengeluar sarang burung walet

Sambal Ikan Bilis Seri Nenda PeDASSambal Ikan Bilis Seri Nenda PeDAS



Sambal merupakan sebahagian dari hidup seorang warga Malaysia, lagi-lagi orang melayu. Kalau takde sambal, rasa macam kurang je selera. Waktu sarapan, kita makan Nasi Lemak dengan sambal, lunch pulak Ikan Berlada, petang makan Cucur Udang cicah sambal tumis pastu malam makan Mee Goreng. Hahaaha memang kena ada sambal rupanya. Tapi,

Tips Corak Batik Tidak Luntur dari Zieyra Design Usahawan PeDASTips Corak Batik Tidak Luntur dari Zieyra Design Usahawan PeDAS



Berbual dengan Puan Radziah Mat Salleh, pemilik kepada Zieyra Design pengusaha dan pembekal kain pasang batik Kelantan, saya maklumkan yang Batik Sutera adalah antara baju yang susah untuk dijaga dan mahal! Mahal sebab every time pakai, kena hantar dry cleaning. Pernah ada sehelai baju batik yang warnanya luntur lepas dicuci tangan. Jadi

Zieyra Design Pengusaha Batik Lukis Kelantan usahawan PeDASZieyra Design Pengusaha Batik Lukis Kelantan usahawan PeDAS



Batik merupakan satu seni kraftangan dan ianya telah diiktiraf sebagai pakaian kebangsaan Malaysia. Dalam usaha untuk menyokong dan memartabatkan industri batik di Malaysia, Kerajaan Malaysia telah mewajibkan kakitangan kerajaan untuk memakai pakaian berasaskan batik pada tahun 2005 pada setiap 1 haribulan dan 15 haribulan setiap bulan. Namun pada tahun 2008,

Kain Pasang Batik Zieyra Design Usahawan PeDASKain Pasang Batik Zieyra Design Usahawan PeDAS



Batik adalah suatu seni tekstil yang terkenal di Asia Tenggara. Di Malaysia, batik banyak berpusat di pantai timur Malaysia iaitu Kelantan dan Terengganu. Asal usul batik tidaklah diketahui dengan tepat namun katanya batik berasal dari Jawa. Sebab itulah batik Malaysia seakan sama dengan batik Indonesia. Batik Malaysia yang baru sangat berbeza dengan

Crispy Bayam Brazil Spicy Wanz Bites PeDASCrispy Bayam Brazil Spicy Wanz Bites PeDAS



Pada zaman dahulu, saya seorang yang tak makan sayur-sayur hijau berdaun sebabnya sayur berdaun semuanya adalah pahit kecuali bayam. Waktu cuti sekolah, kadangkala kami ke rumah Makcik saya yang kami panggil Umi, untuk belajar mengaji. Umi tahu yang saya takkan makan makan sayur hijau kecuali bayam. Everytime Umi masak sayur

Pengusaha Kerepek Peria Pahang Wanz Bites PeDASPengusaha Kerepek Peria Pahang Wanz Bites PeDAS



Menurut Statistik Jabatan Pertanian, Pahang merupakan negeri yang mempunyai keluasan tanaman terbesar di Semananjung Malaysia. Dan untuk PERIA sahaja, nilai pengeluaran pada tahun 2017 adalah sebanyak RM43 juta! Ini untuk peria manakala untuk peria katak, hasilnya adalah sebanyak RM4.6 juta. Patutlah pengusaha kerepek peria Pahang Wanz Bites PeDAS atau crispy

Fishcake Sedap Johor Keluaran Aini Pinky PeDASFishcake Sedap Johor Keluaran Aini Pinky PeDAS



Adakalanya fishcake yang saya beli, tak kisahlah dari jenama terkenal sehinggalah ke jenama pasar malam, rasanya tak berapa sedap macam dulu. Sekarang ni rasanya lebih banyak rasa tepung berbanding rasa ikan. Yelah, dah nama FISH kan, mestilah ada rasa ikan. Hahaha tapi bila terbeli fishcake sedap Johor keluaran Aini Pinky

Resepi Oden Menggunakan Fishball Keluaran Bumiputera Aini Pinky PeDASResepi Oden Menggunakan Fishball Keluaran Bumiputera Aini Pinky PeDAS



Peminat Oden Family Mart sila angkat tangan! Yeahhh oden ni tak boleh start, memang nak makan setiap hari. Tapi tu saya lah. Masa oden tengah famous, barisan yang beratur tu memang panjang, dan paling menyampah bila dah sampai turn kita, apa yang kita nak tu dah habis. Dan saya ada

Makanan Frozen Aini Pinky Food Usahawan PeDASMakanan Frozen Aini Pinky Food Usahawan PeDAS



Sarapan pagi favourite keluarga saya adalah Nasi Goreng, Mee Goreng, Mee Hoon Goreng, Kuey Teow Goreng, kiranya semua goreng-goreng la. Hahaha fried food taste better kan? Setiap kali ke pasar malam atau pasar raya, memang akan grab perencah masakan ataupun kita panggil isi hidangan macam fish cake, fish ball, sotong

Admires Lip Matte Mesra Wudhu PeDASAdmires Lip Matte Mesra Wudhu PeDAS



Did you know, betapa besarnya industri kecantikan seluruh dunia? Hehehe ke saya sorang je baru tahu yang industri kecantikan dunia adalah sebesar USD532 Billion dan dijangka akan meningkat kepada USD805 Billion pada tahun 2023! Dan statistik ini hanyalah untuk KOSMETIK sahaja tau. Dan market share untuk LIPSTICK sahaja bernilai USD11.5

Admires Lip Matte Halal Malaysia

Admires Lip Matte Halal Malaysia PeDASAdmires Lip Matte Halal Malaysia PeDAS



Orang Sumeria kuno dikatakan menjadi orang yang mencipta dan memakai lipstick 5,000 tahun yang lalu. Mereka menghancurkan batu-batu permata dan menggunakan batu permata tersebut sebagai perhiasan di muka mereka, terutamanya di bibir. Manakala Cleopatra pula menghancurkan serangga berwarna merah untuk memerahkan bibir mereka. Pada awal abad ke-20, gincu bibir hanya

Khasiat Madu Kelulut Asli dari Trigona Bee Honey

Khasiat Madu Kelulut Asli Trigona Bee Honey PeDASKhasiat Madu Kelulut Asli Trigona Bee Honey PeDAS



Madu merupakan manisan semulajadi yang dihasilkan oleh lebah daripada jenis lebah madu manakala madu kelulut dihasilkan oleh lebah kelulut yang digelar Miloponini iaitu lebah yang tidak mempunyai sengat. Antara bahan utama di dalam madu adalah karbohidrat, protein dan asid amino, vitamin, mineral dan anti-oksidan serta bahan lain seperti asid organik

Pembekal Madu Kelulut Perak Trigona Bee Honey PeDASPembekal Madu Kelulut Perak Trigona Bee Honey PeDAS



Apabila saya keputusan bekalan madu asli, memang terasa tak best sangat sebab biasanya kalau batuk dan cirit-birit, memang saya akan makan madu dulu. Bila batuk atau cirit-birit tak reda, barulah pergi jumpa doktor. Sebab dah terbiasa dari kecil, try dulu makan madu then baru pergi jumpa doktor. Dan memang dah

Tips Rumah Sentiasa Berbau Wangi

Tips Rumah Sentiasa Berbau Wangi dari Bloomer Queen PeDASTips Rumah Sentiasa Berbau Wangi dari Bloomer Queen PeDAS



Apabila kita masuk ke Rumah yang berbau segar dan wangi, sure kita akan happy kan? Lebih-lebih lagi kalau rumah kita sendiri yang berbau wangi. Tapi kalau kat pintu rumah pun dah berbau masam hapak tengik, haishhh boleh hangin satu badan rasa nak mengamuk je. Dahlah badan penat otak penat lagi

Bloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak

Bloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak Usahawan PeDASBloomer Queen Pakar Hilangkan Bau Hapak Usahawan PeDAS



Saya antara orang yang menjemur baju-baju yang dibasuh di dalam rumah. Terpaksa bukan suka-suka hahaha. Dah pergi kerja waktu matahari baru naik, balik rumah pulak dah gelap gelita. Kalau jemur baju kat luar, bila angkat dah sejuk la sebab dah malam. Ataupun kalau hujan, sama-sama nangis masa angkat baju. Tapi

cara memakai tanjak kanak-kanak

Cara Memakai Tanjak Kanak-kanak Momazing PeDASCara Memakai Tanjak Kanak-kanak Momazing PeDAS



Saya memang suka tengok orang pakai tanjak, especially pengantin. Tak kiralah rupa macam mana, saiz badan macam mana, bila pakai tanjak, confirm akan handsome dan macho! Hahaha memang begitulah pandangan saya kepada kehebatan tanjak. Tetapi, adakalanya orang pakai tanjak tu tak berapa betul dan menyebabkan jadi tak hensem dan kelakar sikit.

Momazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift Kahwin

Momazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift KahwinMomazing PeDAS Pembekal Tanjak Doorgift Kahwin



Tanjak atau tengkolok mula dikenali pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kalau kita tonton filem Tan Sri P. Ramlee bertajuk Hang Tuah, kita boleh nampak betapa segak dan gagahnya Sultan Melaka dan Hulubalang-hulubalang baginda Sultan memakai tanjak. Maka tak hairanlah apabila seorang usahawan mengusahakan Momazing PeDAS pembekal tanjak doorgift kahwin. Momazing