Ingat.


Jadikan amalan. Masuk kereta terus lock. Kalau auto-lock system berfungsi apabila kereta dihidupkan, biasakan masuk kereta, tutup pintu dan start your car and activate the door-locking system. Barulah letak handbag, shopping bag dan lain-lain.


Sangat menakutkan mendengar/membaca kisah sebegini. Kecuaian boleh mengundang penyesalan!


———————————————————————————————————


Rampas kereta di lampu isyarat

Lebih malang lagi, si adik berusia 33 tahun itu difahamkan turut dicabul suspek dalam kereta berkenaan sebelum kakaknya berusia 38 tahun berjaya mendapatkan bantuan polis yang kemudian mengejar suspek sejauh dua kilometer dan menahan mereka.


Menurut sumber, sebelum kejadian jam 4 pagi itu, dua beradik terbabit dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Pandan Perdana, di sini.
“Sebaik mereka berhenti di persimpangan lampu isyarat Taman Cheras Indah, dua lelaki menghampiri kereta mereka lalu membuka pintu pemandu.


“Seorang suspek merampas beg tangan mangsa yang diletakkan bersebelahan menyebabkan berlaku pergelutan,” katanya.


Sumber berkata, suspek menumbuk perut wanita terbabit lalu menariknya keluar daripada kereta sebelum kedua-dua lelaki terbabit melarikan kereta berkenaan.
Katanya lagi, adik mangsa yang duduk di bahagian penumpang hadapan turut dilarikan bersama kereta itu.


Namun, kejadian itu tidak berpanjangan selepas mangsa mendapatkan bantuan orang awam yang kebetulan melalui jalan berkenaan sebelum menghubungi polis.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, adik mangsa berjaya diselamatkan polis dan kedua-dua suspek dibawa ke Balai Polis Pandan Indah, di sini, untuk membuat laporanSumber Harian Metro.
Bye,