Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil semakin menjadi pilihan apabila tersebarnya pelbagai manfaat yang boleh didapati daripada minyak ini. Mempunyai pengetahuan meluas di dalam bidang ini, Puan Nurul Hidayah Baharudin telah mengeluarkan minyak kelapa dara Baihaq usahawan PeDAS di bawah Program Perkhidmatan E-Dagang Setempat dengan bimbingan dari MDEC.

Pada masa lalu, minyak kelapa telah dimusnahkan kerana ia mengandungi lemak tepu. Ia adalah salah satu daripada sumber terkaya lemak tepu dengan hampir 90% asid lemak di dalamnya menjadi tepu.

Walau bagaimanapun, data baru menunjukkan bahawa lemak tepu dari minyak kelapa dara adalah tidak berbahaya dan bahawa idea “penyumbat arteri” keseluruhan adalah mitos.

Tambahan lagi, minyak kelapa dara adalah satu daripada produk yang dihasilkan daripada Teknologi Bio (Biotechnology) iaitu hasil dari santan kelapa yang melalui proses pemanasan dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia.

Untuk menghasilkan minyak kelapa dara, kelapa yang digunkan adalah kelapa tua. Hehe macam tak sesuai je nama dara tapi guna kelapa tua kan? Tapi kalau guna kelapa muda, kualiti minyak yang terhasil tidak sebaik kelapa tua.

Baca mengenai Kebaikan Minyak Kepala Dara kepada wanita di sini.

Minyak kelapa dara Baihaq diproses secara tradisional tanpa menggunakan penghabaan mesin. Bagi menghasilkan minyak ini, Baihaq Enterprise hanya menggunakan buah-buah kelapa yang berkualiti tinggi sahaja.

Minyak kelapa dara Baihaq ini berbau harum seperti kelapa asli dan ini menunjukkan bahawa minyak Baihaq ini adalah minyak yang terbaik manakala minyak yang berbau tengik dan susah ditelan adalah minyak yang sudah rosak akibat teroksida dengan udara.

Siapakah pengeluar minyak VCO Perak? Klik sini untuk membaca.

Minyak kelapa dara ini juga telah dikenali sebagai minyak treatment (perubatan). Minyak ini dihasilkan dari turun temurun dan bukan lah daripada yang dimodenkan dengan pengunaan mesin dan cmpuran kimia. Minyak kelapa ini tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk, hanya letakkan ia di suhu bilik. Ianya juga boleh digunakan untuk kegunaan luaran tetapi tetap selamat untuk dimakan atau diminum.

Apakah cara untuk mendapatkan Minyak Kelapa Dara Baihaq PeDAS?

Pertama, dapatkan di Facebook jualan mereka – Baihaq VCO.

Kedua, di Instagram Baihaq VCO.

Ketiga, pesanan melalui Whatsapp Baihaq VCO

Keempat, Youtube mereka di Baihaq VCO.

Semoga bermanfaat!