Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui ‘Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.’ Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta.Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan

Jangan guna telefon bimbit di stesen minyak: PetronasJangan guna telefon bimbit di stesen minyak: Petronas



KUALA LUMPUR: Kebakaran membabitkan dua kereta berlaku di Stesen Petronas Bandar Indera Mahkota di Kuantan semalam mengakibatkan kecederaan ringan terhadap pemandu kereta berkenaan. Kenyataan dari Petronas Dagangan Berhad hari ini menjelaskan bahawa kemalangan jam 9.15 pagi itu berlaku di pam stesen itu dan api segera dipadamkan oleh kakitangannya. Pemandu kereta

Rumahtangga Hilang Perencah KataRumahtangga Hilang Perencah Kata



via Saifulislam.Com by Abu Saif on 10/23/09 “Assalamualaikum,” sang suami memberi salam tatkala menjengah di muka pintu usai pulang daripada kerja. “Waalaikum al-salaam. Abang tolong petik suis kipas tu,” jawab si isteri yang sedang membedakkan anaknya. Wajah suami menjadi kelat. Suis dipetik, tetapi cerianya di muka pintu tadi terbang melayang.

Lapar takde tapi Ngantuk la pulakLapar takde tapi Ngantuk la pulak



Untuk hilangkan lapar, minum M*ilo Fuze three-in-one.. tapi sekarang ngantuk lak mai.. dah biasa kot, masa sekolah dulu nak tidur kena minum m*ilo.. sekarang dah tune kalau minum M*ilo mata akan auto-berat.. ok.. TARIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik NAFAs Tahannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Lepassssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Salah Faham Dalam Rumah Tangga (Part 1)Salah Faham Dalam Rumah Tangga (Part 1)



Salah faham sering berlaku dalam sebuah rumahtangga. Suami isteri sering merasakan ketidakadilan dalam rumahtangga. Ada sahaja yang tidak kena terutama dalam melaksanakan rutin harian rumahtangga. Suami rasa si isteri membebankan dirinya, sebaliknya pula isteri menganggap dirinya jadi hamba dalam rumahtangga. Keadaan ini mungkin dianggap remeh tetapi jika dibiarkan ia akan

Lima perkara rosakkan pahala puasaLima perkara rosakkan pahala puasa



Soal Jawab Agama: Lima perkara rosakkan pahala puasaBersama Ustaz Zamanuddin Jusoh KITA sedia maklum perbuatan yang membatalkan puasa ialah makan dan minum selain perkara yang dilarang dilakukan ketika berpuasa. Namun saya ingin mendapat penjelasan lanjut mengenai perkara yang boleh menghilangkan pahala puasa. Jejaka Ikhlas,USJ, Selangor. PERKARA yang boleh menghilangkan pahala

Malaysia SatuMalaysia Satu



LAGU: Malaysia Satu Ku teguh berdiri tiada lagi raguatau gentarKu terus berani melangkahmaju ke hadapan Satu impian nyawaku pertaruhkan Genggaman tanganmu,semangatku terus membarajanji ku pada mu, harapanmuingin ku laksanakan kau adalah ilham pada merekayang ingin berjayaKau terus berjuang demi membawa perubahansatu impian oh berjuta harapan Genggaman tanganmu, semangatku terusmembara janji

Feeling….i do not know how to describeFeeling….i do not know how to describe



i love my job..really i do. but….. lately it seems that it’s not that challenging anymore plus not that enjoyable anymore..more like buhsan already.. with the inter-crossing-jurisdiction-of-order-hape aku merepek thingy, i don’t feel like i really work for the 8 hour duration..rasa cam berdosa je.. what should i do? *updated

Berbuka hari ke-5Berbuka hari ke-5



Alhamdulillah, semalam puasa kurang sikit dugaannya..perut ok je sepanjang hari..apa yang odah amalkan baca ‘Ya Qawiyyul Matin’ untuk stamina..baca banyak-banyak kali..baru rasa ada tenaga..kalau tak asyik melepek aje.. So semalam, semangat masak tu ada..nak masak:a) Ayam bersambalb) Kobis, suhun dan fucuk masak lemakc) teringin nak makan jemput-jemput bawang..d) Air Barli

Kesilapan Muslim dalam Bulan RamadhanKesilapan Muslim dalam Bulan Ramadhan



Kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan’ ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a

InsafInsaf



dalam perjalanan ke pejabat, ada sedikit kesesakan..mesti ada sesuatu kerana di kawasan Odah, amat jarang kesesakan berlaku sekitar jam melepasi 830am. Rupa-rupanya ada kemalangan maut di persimpangan selekoh malboro itu. Ternampak sekujur tubuh kaku di jalanraya ditutupi dengan plastik hitam. Ngeri tengok..Hanya jelingan sebenarnya, tapi kemudian ternampak pula bungkusan bekalan

Thanks frens..DIGI lovetosaveThanks frens..DIGI lovetosave



DiGi ‘klik’ kumpul dana RM150,000Oleh Maiamalina Mohamed Aminmaiamalina@hmetro.com.my SHAH ALAM: Pertama kali menggunakan kaedah ‘klik’ dalam kempen amal, ‘Love to Save’, Digi Telecommunications Sdn Bhd (DiGi) mengumpul RM150,000 untuk disumbangkan kepada 14 pertubuhan kebajikan. Dana terkumpul itu diperoleh hasil klik atau undian pelanggan DiGi serta orang ramai yang mempunyai semangat

Majlis Perkahwinan Umar & NanaMajlis Perkahwinan Umar & Nana



Alhamdulillah, telah sempurna majlis pernikahan dan persandingan adinda Odah pada 1 Ogos 2009 lalu..fuuuuhhhh memang penat betul..dah macam jadik wedding planner dah sebab Odah buatkan hantaran dan bekas telur (door gift), bilik pengantin, siapkan pengantin ie gosok baju nikah, sanding & sampin, pakaikan butang & sampin, pinkan brooch pada songkok,

Solat dari kajian sainsSolat dari kajian sains



KAJIAN saintifik tiga pensyarah Universiti Malaya membuktikan solat yang diwajibkan kepada umat Islam setiap hari, bukan hanya amalan kerohanian tetapi terbukti mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental terutama meningkatkan tahap kesihatan manusia. SOLAT sebagai rukun Islam yang wajib dilakukan setiap umat Islam sudah banyak dikaji dari sudut kerohanian. Bagaimanapun,

Kenapa Haiwan Mesti Disembelih Sebelum Dimakan?Kenapa Haiwan Mesti Disembelih Sebelum Dimakan?



“Barat termasuk aktivis hak asasi haiwan menganggap perbuatan menyembelih haiwan yang dilakukan umat Islam mempamerkan sikap tidak berperikemanusiaan kerana banyak darah tertumpah ke bumi terutama ketika amalan korban pada Aidiladha. Malah, ketika kempen keganasan sibuk dilancarkan oleh Barat, mereka menggunakan alasan amalan korban ini sebagai satu daripada hujah mereka bagi

Ikhlas kah?Ikhlas kah?



Hari ni ada meeting ngan semua staf..order nasi lemak ayam goreng. Satu bungkus hanya RM3.00..murah dan sedap.. Dato’ ada sentuh tentang keikhlasan bekerja..hm..terfikir sejenak..ikhlas tak odah bekerja? walaupun dibayar gaji, ikhlas tak? entahla..tapi rasanya tak berapa ikhlas..sebab? adalah..tapi ini membuatkan odah sedikit tersentak..Ya Allah betapa berdosanya hamba-Mu ini..maka, odah terus

CHANGECHANGE



‘WHEN YOU CHANGE YOUR THINKING,YOU CHANGE YOUR BELIEFS, WHEN YOU CHANGE YOUR BELIEFS,YOU CHANGE YOUR EXPECTATIONS. WHEN YOU CHANGE YOUR EXPECTATIONS,YOU CHANGE YOUR ATTITUDE. WHEN YOU CHANGE YOUR ATTITUDE,YOU CHANGE YOUR BEHAVIOR. WHEN YOU CHANGE YOUR BEHAVIOR,YOU CHANGE YOUR PERFORMANCE. WHEN YOU CHANGE YOUR PERFORMANCE,YOU CHANGE YOUR LIFE!’ taken from

Bumbung Stadium runtuhBumbung Stadium runtuh



Kenapa ini boleh berlaku? nampaknya pihak berkuasa masih tak serik lagi..bila tragedi (walaupun tiada kemalangan jiwa), barulah sibuk nak siasat.Patutnya masa ada complaint dari rakyat, jalankan lah siasatan tu..ni dah runtuh, dah libatkan 25 juta baru nak siasat..lambatlah..nasik dah jadik bubur..telan ajela bubur tu..geram betul rasanya.. 60% struktur tu runtuh..sekarang



*** Balasan Puisi sang isteri*** Suamiku,andai kau memang mentari,sang surya yang memberi cahaya,aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yangtelah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamudan…. akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu… AKAN TETAPIIIIIIII. .Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt



PUISI Isteriku , jika engkau bumi,akulah matahari.Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasaakan silauan ku. Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,malah ada planet lain yang



Apabila Anda sudah seronok dengan kerja Anda, suka bekerja (bukan suka dipaksa-paksa semata-mata sebab putus cinta atau sebab terdesak) dan seronok melakukan tugas-tugas Anda, sedar tak sedar keseronokan itu akan membuat gaji Anda naik walaupun Anda tak minta. Sukar untuk saya menerangkan teori motivasi saya ni dari segi saintifik dan



currently i am feelingand going to bila baca di sini, rasa terubat sikit..ni petikan yg memberi semangat Namun sebagai makhluk bergelar insan, bukan setiap masa kita mempunyai untuk terus menerus menggenggam kekuatan untuk menghadapi ujian-ujian daripada Allah. Kerana bukan mudah membina kesabaran dan redha dia atas ujian. Terutama apabila kita

Sesak nak makan kayEffSeeSesak nak makan kayEffSee



Teringin nak makan KayeffSee..lepas isyak pergi kat Kota Damansara…rupanya ramai yg tiru kami… tengok tu..berderet…dgn yg nak ke drive thru..mana yg pusing carik parking..sesi menggedix la dalam kereta malas nak tunggu..kami ke Giant Kota Damansara..sian kat hubby…kebuluran..dia nak nasi, so kami ke KayeffSee jugak…dah nak bayar, adik cashier tu kata

Resepi : Ayam Goreng dan Masak masak di pagi hariResepi : Ayam Goreng dan Masak masak di pagi hari



Setiap hari odah akan masak nasi & lauk-pauk utk lunch..jimat la duit sebab odah pun bwak jugak bekal…boleh dikira berapa kali gi beli lunch..hubby la..sejak duduk sendiri ni mmg dia mintak odah masak…sesekali bila tak masak, dia beli sesiap nasi goreng + telur/ayam kat gerai dekat rumah tu..malas nak fikir

Berapa lama Kita dikubur?Berapa lama Kita dikubur?



Awan sedikit mendung, ketika kaki kaki kecil Yani berlari-lari gembira di atas jalanan menyeberangi kawasan lampu merah Karet. Baju merahnya yg besar melambai-lambai di tiup angin. Tangan kanannya memegang ice-krim sambil sesekali mengangkatnya ke mulutnya untuk dicicapi, sementara tangan kirinya mencengkam Ikatan sabuk celana ayahnya. Yani dan Ayahnya memasuki wilayah

Alhamdulillah…Alhamdulillah…



Syukur padamu Ya Allah…aktiviti menderma darah berjalan lancar..walaupun tak ramai, tapi masih dapat melepasi kuota 30 bag darah..alhamdulillah… disebabkan ini pertama kali buat program secara terbuka (utk org luar) maka banyaklah kekurangan.. as the pengerusi aktiviti syarikat, mmglah banyak kecacatan tapi kami tak putus asa..boleh diperbaiki..and the teamwork has improved

FAKTA: Makanan yang membantu membakar lemak.FAKTA: Makanan yang membantu membakar lemak.



Petikan dari akhbar Berita Harian 1) Bawang putih: mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang tidak sihat. Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak. Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam. 2) Epal: mengandungi bahan kimia dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati

Resepi : Ayam Schecuan dan masak-masak hujung mingguResepi : Ayam Schecuan dan masak-masak hujung minggu



Resepi ini sangat menjimatkan masa sebab a) kombinasi protein (ayam) dan sayuran dan (b) masuk semua selepas ayam masak…sesuai untuk mereka yang kesuntukan masa..cuma odah rasa ayam tu, instead of goreng, boleh rebus dulu bagi masak, then tumis n masuk sayur, last baru masukkan ayam..sebab hubby kata agak berminyak (sebab

Rahsia Sayur-Sayuran TempatanRahsia Sayur-Sayuran Tempatan



Rahsia Sayur-Sayuran Tempatan Sayuran tempatan sememangnya mempunyai khasiat yang tinggi dan pelbagai kegunaan. Di kalangan masyarakat Asia khususnya, sayuran bukan sahaja dijadikan sebagai pelengkap kepada hidangan ruji tetapi juga mengambil komoditi ini di dalam dietnya untuk memberi kepelbagaian rasa, tarikan estetik disamping merupakan faktor penting dalam mengimbangi diet manusia menerusi